„Мале интервенције“ оплемељују простор и уљепшавају град

Град Бања Лука започиње реализацију новог пројекта под називом „Мале интервенције у простору“, који би требало да се бави систематичним и свеобухватним скенирањем мреже јавних простора на централном подручју града.

Говорећи о овом пројекту, градоначелник Игор Радојичић истиче да су пред нама нови велики “мали” пројекти хуманизације и обогаћивања простора, те да је ријеч о јединственом пројекту у Републици Српској, али и шире.

  • Припремљен је комплетан вишегодисњи пројекат “Малих интервенција у простору”. На више рута, као што су Паркић, Господска улица, Трг Крајине и обале Врбаса, планирамо урадити мале интервенције који ће оплеменити простор, и то естетски, културолошки, туристички и функционално. Хвала младом и креативном тиму стручњака који је дао разигране и веселе идеје за овај проиекат – рекао је Радојичић.

Градски архитекта Иван Рашковић, нагласио је да је стучни тим на челу са проф. др Миленком Станковићем, урадио врло озбиљну и професионалну студију чији је циљ да сагледа све оне ситуације у граду које се можда и не виде на први поглед. Он је објаснио да су те ситуације класификоване кроз неколико тематсих цјелина: зелене структуре, воде, мале форме, саобраћај и урбане површине.

  • Ово је својеврстна интересантна и духовита допуна главних и великих урбанистичких тема. Посебно занимљив дио студије је онај који се тиче поспремања града гдје једноствавно сагледавамо шта је у појединим дијеловима града дотрајало, рецимо урбани мобилијар, те на који начин бисмо то могли да поправимо односно замијенимо новим. Такође, ту имамо и привремене инсталације као што су били кишобрани у центру града, чији је циљ да мијењају слику кроз циклус године у којем су постављени – навео је Рашковић.

Он је додао да је кроз израду студије пројекта “Малих интервенција у простору” представљена методологија за предлагање нових просторних рјешења у постојећу структуру јавног градског простора. То, практично, значи стварање базе података малих и занимљивих мјеста, те предлагање мјера за њихово интегрално (планско, стручно, систематично, партиципативно и одрживо) преобликовање.

Пројекат “Малих интервенција у простору” осмишљен је и реализује га тим стручњака из области архитектуре, урбанизма, пејзажне архитектуре и грађевинарства.