“Кочићева награда” Милораду Телебаку

Добитник „Кочићеве награде“ за 2019. годину је наш угледни лингвиста Милорад Телебак за његово укупно лингвистичко и књижевно дјело. Ово је саопштио жири који је радио у саставу: Ранко Рисојевић, предсједник, те Берислав Благојевић и Златко Јурић, чланови.

Како је наведено у саопштењу жирија, Милорад Телебак, професор српског језика и књижевности, угледан је лингвиста, данас познат готово свакој писменој особи у Републици Српској, а стручњацима и књижевницима у Црној Гори и Србији.

 

“Његово цјелокупно дјело посвећено је практичним питањима српског језика, чиме се он сврстао у низ језичких дјелатника опредијељених за Вуков језик и Кочићево језичко насљеђе. То његово опредјељење значило је озбиљан рад на језику нашег времена који нам се чини све оскуднијим и све угроженијим, иако имамо сва могућа средства и све могуће институције задужене управо за послове везане за наш српски језик”, саопштио је жири.

Милорад Телебак, како се додаје у саопштењу, писао је и дјеловао у духу Кочићевог схватања народног говора и непрестане потребе за његовим развијањем културе употребе српског језика који, изван сваке лингвистичке сумње, има свој дијахронијски хиљадугодишњи развој и утемељење на свим језичким нивоима.

“Језички и књижевни рад Милорада Телебака заслужује посебну пажњу научне, културне и књижевне јавности те додјељивање ‘Кочићеве награде’ представља давање подршке и неоспорив начин указивања на посвећеност овог аутора кочићевском промишљању и дјеловању на очувању аутентичности српског књижевног језика”, саопштено је.

“Кочићева награда” лауреату биће додијељена 24. августа приликом свечане академије која ће у част Петру Кочићу бити одржана у оквиру предстојећег 54.Кочићевог збора.

Када је ријеч о награди „Змијањче“, која је ове године припала Лани Бајрић, ученици петог разреда Основне школе “Доситеј Обрадовић” из Бање Луке, она ће бити додијељена 25. августа на свечаности у Стричићима.