Између 31 рада из цијелог свијета: Изабрано идејно рјешење будућег моста у Доцу

Ауторски тим групе бањалучких аритеката побиједио је на међународном конкурсу за идејно рјешење будућег, великог моста у Доцу, у конкуренцији 31 пријављеног рада из земље и иностранства, саопштио је данас градоначелник Игор Радојичић. Представљајући изабрано рјешење, које ће бити награђено са 20.000 евра, Радојичић је истакао да је основни циљ био да се добије што боље идејно рјешење моста, који ће у будућности бити један од препознатљивих симбола нашег града.

  • Међународним јавним конкурсом успјели смо да Бању Луку позиционирамо на свјетској мапи, јер смо имали рјешења из цијелог свијета, пошто је конкурс побудио велико интересовање ван наше земље, што је, такође, био један од наших циљева. Прва и друга награда су утврђене једногласно, консензусом, и представљају рад бањалучких аутора. Првонаграђено рјешење ће бити основа за градњу новог бањалучког моста – рекао је Радојичић.

Побједничко рјешење израдила је група бањалучких архитеката, и то: Саша Б. Чворо, Радован Белеслин, Неда Медић, Маја Медић, Небојша Јеремић, Ђорђе Шебић и Зоран Уљаревић.

 Прва награда

Прва награда

 Прва награда

Прва награда

Према резултатима конкурса, другу награду однио је рад групе архитеката из бањалучке фирме „Рутинг“, и то: Никола Дмитровић, Јелена Савић, Радана Јунгић, Александра Петровић, Милијан Пантић, Борјана Малчић Савић, Владимир Илић и Слободан Попадић. За свој рад, они ће бити награђени са 7.500 евра. Градски архитекта Иван Рашковић, нагласио је да ће се приликом изградње новог моста комбиновати рјешења која су овојила прве двије награде, у смислу да ће из другог рјешења бити преузето уређење подмостовља.

  • Нови мост ће повезивати центар града са једне стране и насеља Обилићево и Старчевицу са друге стране. Тај мост ће бити изграђен од градске тржнице да би на другој обали Врбаса изашао код садашње Клинике за психијатрију. Приликом расписивања конкурса морали смо узети у обзир становништа струке из различитих области, а изградњом овог моста биће знатно растерећен саобраћај у Бањој Луци, а град ће добити један од препознатљивих симбола 21. вијека – казао је Рашковић.

Стручна комисија је одлучила да откупи још два рада чији су аутори из Кине и Француске, и то Танг Ђијајун из Кине и Александар Јанковић из Француске.

  • Такође, конкурсна комисија је одлучила да радовима који су својом идејом и концептуалним рјешењем, као и квалитетом остварили одређени умјетнички домет и репрезентативност, додјели неновчано признање – похвалу, и то за четири рада који су стигли из Бразила/Велике Британије, Србије и Ирске – додао је Радојичић.

Изложба свих радова биће свечано отворена 7. новембра на тврђави Кастел и трајаће све до 29. новембра ове године.

Радове је изабрала стручна комисија, у саставу: Игор Радојичић – предсједник комисије, Иван Рашковић – замјеник предсједника, те члнови Петер Габријелчич (аутор београдског мостра на Ади), Срђан Рајак, Милијана Окиљ, те замјенски чланови Санела Кецман и Огњен Шукало.

Комплетно обавјештење о додјели награда погледајте овдје.