“Змијањче” Лани Бајрић из Основне школе “Доситеј Обрадовић”

Лана Бајрић, ученица петог разреда Основне школе “Доситеј Обрадовић” из Бање Луке, добитница је награде “Змијањче”, која ће јој бити додијељена у оквиру предстојећег “Кочићевог збора”, а која се додјељује у оквиру конкурса ове манифестације.

На овогодишњи конкурс на тему “Отаџбина у срцу” пристигло је 137 прозних и стихованих литерарних радова, а о побједници одлучивао је жири у саставу Ранко Павловић, Боро Капетановић и Јелена Глишић. Како је саопштио, прије него што је изабрао најбољи рад, жири је у ужи избор уврстио 10, а потом и три најбоља рада, а да је при томе прије свега вођено рачуна о литерарним вриједностима радова, затим и о узрасту ученика, регионалној заступљености, броју пристиглих радова из исте школе, а посебно о оригиналности и ауторским обиљежјима која су се ослободила претјераног утицаја наставника и родитеља.

„Поредећи родну груду са људским тијелом, Лана Бајрић дјечје искрено у плаветним водама, шумовитим горама, шпиљама, потоцима и ријекама, бескрајном сунцу, види очи, руке, уста, прсте, артерије и вене, пољубац и загрљај. Душа отаџбине је, каже млада пјесникиња, у дјеци и омладини, њена мудрост су њени преци, а коса њена је жито што се злати. ‘Срце је моје све што ти могу дати’, закључује ова ученица, у чијој пјесми наилазимо на танана осјећања, али и занимљиве мисли, а све то указује да можемо очекивати да ће Лана Бајрић бити запажена пјесникиња”, саопштио је жири.