„За твоје добро“: Oд суботе наставак превентивних прегледа

Од суботе, 1. фебруара, почиње нови циклус превентивних здравствених прегледа за становништво Бање Луке. У овој фази, односно од 1. фебруара до 1. јуна ове године прегледи ће бити организовани за 18.000 становника мјесних заједница Центар I, Центар II и Булевар. За њих ће прегледи бити организовани на Поликлиници.

Градоначелник Игор Радојичић и директорица Дома здравља др Невена Тодоровић позвали су данас грађане да се одазову на прегледе, истичући да су контроле потпуно бесплатне.

  • Основни циљ ове акције је побољшање здравственог стања становништва кроз серију бесплатних превентивних здравствених прегледа- казао је Радојичић.

Он је указао да ће у првом дијелу овогодишњег циклуса прегледи бити организовани за становнике  мјесних заједница Булевар и Центар I и II. Након тога, у другом дијелу године, акција ће бити настављена на сеоском подручју, између осталог Kарановца, Стричића и Врбање и других мјесних заједница, с циљем да се ове године прегледа најмање 25.000 становника.

У јесењем дијелу ове акције ,која је почела у октобру, прегледано је више од 1.200 грађана у шест амбуланти породичне медицине, углавном на приградском подручју.

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић, нагласила је  прегледи обухватају већи број анализа и ризичних мјеста на које треба да обратимо пажњу, због чега би грађани требали да се одазову на превентивне прегледе.

  • Овим путем, поново позивамо на грађане да се одазову на ове превентивне прегледе који су бесплатни и којима се утврђују ризици по њихов здравље – казала је она.

Акција се фокусира на најризичнија или типична обољења, а то су кардиоваскуларна и малигна обољења. Сви пацијенти добиће позив из амбуланте породичне медицине да се одазову на контроле. Сви који не добију позив, а улазе у обухваћену старосну категорију и желе да се прегледају, могу да се јаве у своју амбуланту породичне медицине и закажу преглед.