Драгочај: Отворена прва приградска стоматологија за дјецу

У Драгочају је данас отворена дјечија стоматолошка амбуланта, прве те врсте на приградском подручју. Амбуланту, која је смјештена у просторијама Основне школе „Десанка Максимовић“, која је такође у процесу реконструкције, данас је свечано отворио градоначелник Игор Радојичић.

Он је поручио да дјеца из овог краја више неће морати да путују до града да би добили адекватне стоматолошке услуге, него да ће то моћи да ураде у својој школи. Према његовим ријечима, опредјељење градске администрације и Дома здравља јесте да се врши децентрализација система здравствене заштите, како би и становници приградских насеља, које биљеже велики раст броја становника, могли да добију здравствену помоћ у свом крају.

– Сигуран сам да ће повећана доступност стоматолошке заштите бити од велике користи становнцима Драгочаја и околних насеља – рекао је Радојичић.

Он је указао да ће и сама школа „Десанка Максимовић“ ускоро засјати у новом сјају, пошто је у току пројекат њене потпуне санације, коју су финансирали Град и Развојни програм УН-а (УНДП).

Начелник Службе за стоматолошку заштиту Дома здравља Зоран Гвозден, објаснио је да ће у овој амбуланти бити пружане стоматолошке услуге за дјецу са подручја Драгочаја, Пискавице и Поткозарја, те да пројектовани обухват износи око 1.100 малишана из ових насеља.

– Од данас дјеца из Драгочаја не морају ићи у центар града да би поправили зубе, већ то могу учинити у свом насељу – закључио је Гвозден и додао да је Дом здравља ове године уложио велике напоре у реконструкцију већине стоматолошких амбуланти на подручју града. Он је истакао да ће један од кључних изазова у наредним годинама бити јачање система превенције и заштите оралног здравља дјеце.

Поводом данашњег отварања нове амбуланте, директорица Дома здравља Гордана Тешановић примила је сертификат о испуњености стандарда ИСО 9001 за Службу стоматолошке заштите.