Донесене важне одлуке у вези са градским гријањем

Скупштина града Бања Лука усвојила је, на 19. сједници, која је одржана 31. јануара, сет одлука о рјешавању питања гријања у Бањој Луци. Усвојена је одлука о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије, потом одлука о тарифном систему, те одлука о повјеравању обављања комуналне дјелатности. Коментаришући ове одлуке, градоначелник Игор Радојичић је нагласио да се овим рјешава деценијски проблем гријања у нашем граду.

Он је нагласио да ће грађани добити квалитетно гријање, по прихватљивој цијени.

– Данашња сједница је финале посла који радимо нешто мање од годину дана и у рекордном року успијевамо ријешити проблем градског гријања. У јануару прошле године смо расправљали о концепту пројекта, у мају смо донијели одлуку, у јуну почели градњу, а сада смо донијели одлуку да предузеће „Еко топлане Бања Лука“ преузима гријање града – рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да се претходних година, сваке сезоне, постављало питање да ли ће град уопште имати гријање, те да је свака сезона носила додатних 10 до 20 милиона КМ чистог минуса који ће се морати отплаћивати у низу наредних година.

Говорећи о обрачуну, градоначелник је истакао да се у данашњим одлукама једина промјена односи на увођење фиксног дијела рачуна код оних грађана који имају уграђене калориметре.

– Грађани који немају калориметре односно они који гријање плаћају по квадратном метру, плаћаће исту цијену као и до сада.  Подсјетио бих да увођење калориметара у Бањој Луци није спроведено на систематичан начин односно на начин који подразумијева фиксни и варијабилни дио рачуна. Такав обрачун је прошао провјере Уставног суда који је у низу локалних заједница оцјењивао уставност појединачних одлука и успоставио одређену праксу која каже да је такав начин наплате уставан и он се налази у нашој одлуци – образложио је Радојичић.

Актуелна тема данас била је и одређивање цијене гријања. Градоначелник Радојичић је казао да Закон о комуналним дјелатностима прописује да одлуке о цијенама комуналних услуга па тако и топлотне енергије одређује локална заједница.

– Рецимо, Град даје сагласност на цијену градског превоза иако је превоз одавно приватизован. Одборници су данас одлучивали о цијенама јер су пред собом имали тарифни систем. Тако је данас и тако ће бити убудуће – рекао је Радојичић.

Инсталисана снага нове топлане је усклађена са годишњом потрошњом. Када се годишња потрошња у мегават сатима подијели на мјесеце и сате, добија се да је у шпицу гријне сезоне потребна снага од око 50 мегавата.

– Стара топлана је некада пројектавана у складу са потребама индустрије у Бањој Луци на неких 250 мегавата, али она никада није била у употреби пуним капацитетом. Дакле, ми са постојећим капацитетима у које убрајамо и рејонске топлане на Старчевици и Кочићевом вијенцу, можемо подмирити гријање града. Сваки нови објекат који се налази у обухвату вреловода може да се прикључи на гријање као и до сада – нагласио је Радојичић.

Он је навео да постоји могућност искључивања са топловодне мреже.

– Када је ријеч о индивидуалним објектима ствар је једноставнија јер је потребан договор власника и предузећа које испоручује топлотну енергију. Код објеката колективног становања, за искуљчење са топловодне мреже мора се прибавити сагласност свих чланова ЗЕВ као и код свих других активности које се тичу онога што је заједничко власништво станара – објаснио је Радојичић и додао да ће предузеће „Еко топлане Бања Лука“ свим корисницима понудити исте уговоре којима се закључују услови испоруке, а тим уговорима се прописују и услови прикључења на мрежу као и одјављивање са мреже.

Градоначелник се осврнуо и на топловодну мрежу и потврдио да су, према бизнис плану, „Еко топлане Бања Лука“ дужне инвестирати у топловодну мрежу.

– Топловодна мрежа није предмет нове топлане већ је јавно добро и тако ће и остати. Извршено је снимање комплетне мреже, а сљедећа степеница ће бити потпуна аутоматизација процеса и управаљање гријањем ће се вршити из контролне собе која се налази у новој топлани. Затим слиједе модернизација и поправљање мреже која је на неким локацијама у веома лошем стању – рекао је Радојичић.

Градоначелник је додао да у плану уопште није набавка мазута, јер нова топлана као енергент користи дрво.

– Котлови на мазут не би требало да се користе осим у овом трнанзиционом периоду, а остаје као могућност, у случају хаварије или нечаг сличног, да се могу упалити и користити – закључио је Радојичић.

На данашњем засједању усвојени су и нацрт Статута Града Бања Лука, те одлука о измјени одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту.

Наставак 19. сједнице градског парламента заказан је за 7. фебруар у 9.00 часов