Девет пута мања комунална такса за дио НВО сектора

Нова одлука о комуналним таксама ставиће у знатно повољнији положај велики број организација цивилног друштва, али и велики број бањалучких предузећа, саопштено је из Одјељења за привреду.

Према приједлогу одлуке, која ће се наћи на идућој сједници градског парламента, драстично је смањен износ комуналне таксе за велики број организација цивилног сектора, те уведене олакшице за бројна предузећа.

У образложењу, начелник Одјељења Раденко Комљеновић истиче да су на ове промјене одлучили након што је уочен проблем високе комуналне таксе за непрофитна и хуманитарна удружења, као и удружења која пружају социјалне услуге.

-Према новој одлуци, удружења која окупљају лица са инвалидидитетом, удружења која у партнерству са Градом и уз подршку Центра за социјални рад пружају социјалне услуге својим корисницима и непрофитна удружења хуманитарног карактера плаћаће комуналну таксу 40 КМ умјесто досадашњих 360 КМ – истиче Комљеновић.

Према одлуци, све остале организације цивилног сектора, односно невладине организације, удружења грађана и фондације убудуће ће за годишњу комуналну таксу издвајати 150 КМ умјесто досадашњих 360 КМ. Олакшице су, између осталог, уведене и за самосталне аутопревознике, којима је такса са 360 КМ смањена на 260 КМ, као и фотографске радње и ауто школе које ће је убудуће плаћати 150 КМ.

Истом одлуком, мало већу таксу, односно 60 КМ, плаћаће предузетници који обављају пољопривредну производњу и културно-умјетничка друштва. До сада, и они су плаћали комуналну таксу 360 КМ.

Истовремено, овом одлуком се укида плаћање комуналне таксе за привреднике који на сопственим возилима рекламирају своје производе.

-Тиме је прихваћен захтјев Савјета за привреду да се таксе ослободе привредна друштва и самостални предузетници који врше рекламирање на својим возилима путем рекламних фолија и натписа, и то искључиво ако је рекламирање у вези са сопственим дјелатностима – наводи Комљеновић.