Два нова кружна тока у Алеји Светог Саве

Одјељење за саобраћај и путеве расписало је тендер за изградњу двије нове кружне раскрснице у Алеји Светог Саве, које би требало да значајно растерете саобраћај од Народног позоришта РС према Студентском камупсу.

Ријеч је о раскрсницама са Гундулићевом и Васе Пелагића, а процијењена вриједност радова за ова два пројекта је око 430.000 КМ.

Како кажу у Одјељењу за саобраћај и путеве, раскрсница Алеје Светог Саве и Гундулићеве улице представља важну тачку у градској саобраћајној мрежи. С једне стране, налази се на попречној вези источног и западног транзита, док се друге стране укрштају возила која долазе из правца Старчевице и Венеција моста.

 

-Наше анализе показале су да ће реконструкција ове класичне раскрснице у кружни ток довести до бржег одвијања саобраћаја које ће карактерисати смањење временских губитака и боља проточност проласка возила – истичу у Одјељењу.

У оквиру настојања за боља саобраћајна рјешења на овом потезу, планирано је и измјештање појединих аутобуских стајалишта. Предвиђено је, наиме, да се стајалиште из смјера Венеција моста измјести из Гундулићеве улице у Алеју Светог Саве, и то на начин да ће бити изграђено угибалиште, као и за постојеће аутобуско стајалиште на страни код Хотела Крајина. На овај начин, аутобус који прима и испушта путнике биће ван коловоза и неће ометати саобраћајни ток, што се тренутно дешава.
-Даље, на истој саобраћајници, код Цркве Свете Тројице, односно на раскрсници Алеје Светог Саве и Васе Пелагића, такође ће бити изграђена кружна раскрсница. Тротоар с лијеве стране улице Васе Пелагића ће бити проширен а највећи грађевински радови биће с десне стране укрштања Улице Васе Пелагића са Алејом светог Саве гдје ће бити неопходно помјерити стубове уличне расвјете и семафор – кажу у Одјељењу.