Град помаже домаћим музичарима

Градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, састао се данас са бањалучким музичарима, те представницима Удружења радника и естрадних умјетника Републике Српске.

Повод састанка је нова акција коју Град жели да посвети управо музичарима и извођачима који већ мјесецима, због пандемије вируса корона, не могу да раде.

– Ово је тек почетак разговора и сарадње са бањалучким музичарима, који посљедњих мјесеци немају могућност да раде. Као градоначелник желим да видим како им Град може помоћи јер су то људи који живе од овог посла. Пратићемо епидемиолошку ситуацију, слушати савјете и препоруке, те у сарадњи са Домом здравља ићи у том правцу да Бања Лука буде први град у Републици Српској који ће радити на томе да се живе свирке, уз поштовање мјера, врате у угоститељске објекте – рекао је градоначелник.

Он је поручио да је ово тек један у низу састанака и разговора са бањалучким музичарима, те да због епидемиолошких мјера данас није могло бити више људи, али да ће већ у наредним данима бити још оваквих састанака.

Како је пандемија утицала на музичку сцену, добро зна Синиша Томић са Хард Рок радија, који је до сада организовао многе концерте и у Бању Луку довео многе свјетске познате музичаре.

– Хвала градоначелнику и Градској управи на позиву и организацији једног оваквог састанка. Мислим да је атмосфера била позитивна, врло оптимистична, квалитетна и конструктивна. Драго нам је што градоначелник препознао наш проблем и, као што је обећано, да ће уприличити још један овакав састанак за 14 дана – рекао је Томић.

Он је додао да је ово примјер како треба да се ради у свим браншама, те да ће овакав рад у будућности дати јако велик резултат.

– Драго ми је да имамо градоначелника који размишља о бањалучкој сцени и бањалучким људима – рекао је Томић.

Састанку је присуствовао и Славко Радусин, предсједник Удружења „Естрада Републике Српске“ подружнице Бања Лука који је поручио да је важно схаватити у каквој се ситуацији налазе извођачи.

– Музичари већ мјесецима не раде. Све друге бранше су се на неки начин, колико толико, вратиле у неке нормалне токове у условима које ова пандемија дозвољава. Али за музичаре још није пронађено адекватно рјешење како би се у некој мјери, колико то дозвољавају епидемиолошки услови, вратили својим пословним активностима – рекао је Радусин, додајући да се нада да ће сарадња бити настављена и даље.

Поред поменутих, данас је са градоначелником разговарао и предсједник Удружења радника и естрадних умјетника Републике Српске, Миро Јањанин, извршни секретар Енес Хромалић, директор „Квин естраде“ Зоран Ђурић, као и многи бањалучки извођачи међу којима су: Бојан Чикић, Ана Плавшић, Саша Ољача, Драган Пекез, Далија Грабовац…

Један од првих корака Града у подршци бањалучким извођачима, јесте програм поводом православне Нове године у којем ће учествовати, управо локални извођачи. Овај програм ће, с обзиром на епидемиолошку ситуацију, суграђани имати прилику да вечерас гледају на „Елта“ телевизији.

У програму ће учествовати неколико бањалучких извођача, а на сличан начин биће ангажовани и остали извођачи за празнике попут Дана жена, Дана Града и слично.

Овом приликом, позивамо све локалне бендове, музичаре и извођаче, да се пријаве за учешће у наредним активностима које ће Град организовати, и то путем електронске поште на адресу: kabinet.gradonacelnika@banjaluka.rs.bа.

Галерија фотографија: