Град издваја 450.000 КМ за субвенцију јавног превоза

Град Бања Лука субвенционисаће јавни превоз са 450.000 КМ, како би се одржао садашњи редовни ред вожње у градском и приградском превозу путника.

Одржавање јавног градског и приградског превоза је главна тема 6. ванредне сједнице Скупштине града, која је заказана за 6. октобар са почетком у 9 часова у Банском двору, одлучено је на данашној сједници скупштинског колегијума.

Редовни ред вожње у градском превозу путника, враћен је 31. августа, али је број путника јако мали.

-Изузев ђака и мањег броја радника, готово да нема осталих путника. Већ након седам дана одвијања редовног реда вожње, превозници који обављају градски и приградски превоз, затражили су да се број полазака и линија редукује за 50 одсто или да се обезбиједе додатна финансијска средства зато што је одржавање оваквог јавног превоза потпуно финансијски неодрживо за њих као превознике – казао је градоначелник Игор Радојичић.

Послије неколико седмица разговора са њима, како је истакао – одлучено је да се обезбиједе субвенције за превоз.

-Редукција превоза, без обзира на смањен број путника, могла би довести у проблем и тај мали број корисника превоза. Зато је приједлог да се иде у додатну субвенцију јавног превоза и за ванреду сједницу предложене су двије одлуке које ће омогућити субвенцију у износу од 450.000 КМ за одржавање јавног превоза са постојећим бројем линија и фреквенцијом, до краја године – закључио је Радојичић.

Допуном одлуке о подршци привредним субјектима, која ће се такође наћи на ванредном засједању, додатно, оним субјектима којима је забрањен рад – биће продужена субвенција комуналне таксе до краја године.

Одборници би требало да размотре и одлуке о доношењуАкционог плана „Зелени град“, о братимљењу Бограда и Бање Луке и одлуку којом би се одређено пољопривредно земљиште у власништву Града уступило по пројекту „Оснаживање и опоравак особа са инвалидитетом и других рањивих категорија“.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић казао је да је ванредна сједница заказана како би се извршила одређена прерасподјела финансијских средстава за субвенционисање јавног превоза, како се не би дошло у ситуацију да се поједине линије укидају и да се тиме направе проблеми редовним корисницима јавног превоза.

И ова сједница биће одржана уз поштовање свих актуелних епидемиолошких мјера.