Градске стипендије за 1.238 ученика: Погледајте ранг листу по успјеху

Град Бања Лука у школској 2018/2019. године стипендираће укупно 1.238 ученика средњих школа, за шта ће из градског буџета бити издвојено око милион КМ.

Одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт објавило је данас ранг листу ученика којима је одобрена стипендија Града Бања Лука, по основу успјеха у школи и која се може погледати на овој интернет страници и на огласној плочи у приземљу зграде Градске управе.

Према њиховим подацима, на конкурс за додјелу стипендија ученицима средњих школа пријавило се укупно 1.317 ученика, који су конкурисали за једну од три врсте стипендија: према социјалном статусу, за дефицитарна занимања и стипендије за успјех у школи.

За стипендију по основу социјалног статуса конкурисало је 615 ученика, за стипендију за дефицитарно занимање 51 ученик и за стипендију по основу успјеха у школи 651 ученик.

-Позитивно је ријешено 1.238 захтјева, док 79 захтјева не испуњава услове конкурса. Комисија је размотрила пријаве по основу успјеха у школи и утврдила да 634 ученика испуњава услове прописане конкурсом, те је, у складу са тим, извршила бодовање и сачинила ранг листу – казали су у надлежном одјељењу.

Како су навели, одобрене су и 564 стипендије за ученике који су поднијели захтјеве по основу социјалног статуса и 40 стипендија за дефицитарна занимања.

-Комплетна обрада захтјева и припрема рјешења за додјелу стипендија, требало би да буде окончана до половине новембра када ће и ученици стипендисти бити позвани да преузму рјешења – закључили су из одјељења.

Одлуком о утврђивању висине средстава за стипендирање ученика и студената из Буџета Града Бања Лука, висини стипендија, дефицитарним и суфицитарним занимањима за школску 2018/2019. годину утврђено је да стипендије за успјех у школи и стипендије према социјалном статусу износе 80 КМ, а за дефицитарна занимања 160 КМ.

Све градске стипендије се исплаћују у мјесечним траншама, и то десет мјесеци у години.

Треба напоменути, да је конкурс за студентске стипендије отворен до 14. новембра ове године. Такође, Град додјељује три врсте стипендија редовним студентима првог циклуса, и то: према социјалном статусу, за дефицитарна занимања и за успјех на студију.

Највиши новчани износ предвиђен је за студенте који су изабрали неке од дефицитарних звања, и то мјесечно од 250 КМ. По социјалном статусу и успјеху на студију, мјесечна стипендија износи 130 КМ.

Ранг листа ученичких стипендија по основу успјеха

Погледај