Градске стипендије за девет најуспјешнијих спортиста

По први пут, Град Бања Лука ће од 1. јануара идуће године стипендирати девет најуспјешнијих спортиста, који су накнаду из градског буџета стекли захваљујући спортским успјесима у овој години.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац изјавио је да ће ове стипендије бити додјељиване на основу новог правилника о категоризацији спортиста. Он је нагласио да се на овај начин желе да стимулишу најуспјешније спортисте, и то искључиво на основу постигнутих резултата.

-У складу са правилником, предложен је списак категорисаних спортиста, и то двоје спортиста првог разреда – сениора, те седам спортиста првог разреда – јуниора – казао је Бањац и додао да су спортисти разврстани у четири категорије: заслужни спортиста, спортиста интернационалног разреда, спортиста првог разреда и спортиста другог разреда.

Њихова категоризација извршена је на основу програма развоја градског спорта за период од 2018. до 2022. године.

Начелник Бањац истиче да је основни циљ категоризације да се, кроз системска рјешења, пружи пуна подршка најбољим спортистима у њиховом даљем усавршавању и напретку.

-Категоризација спортиста врши се на основу постигнутих резултата у периоду од 1. јула протекле године до 1. јула текуће године, а за наредну буџетску годину, а спортисти су се, од 2. до 16. јула ове године, могли пријавити за категоризацију–  навео је Бањац.

Укупна средства за категоризацију спортиста у идућој години износе 18.600 КМ, а из надлежног одјељења поручују да ће оваква пракса бити настављена и у наредним годинама.

 Фото илустрација

Фото илустрација