Градоначелнику уручен први том Енциклопедије РС

Предсједник Академије и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, уручио је данас градоначелнику Бање Луке Игору Радојичићу први том Енциклопедије Републике Српске. Том приликом, градоначелник Радојичић је подсјетио да је имао привилегију још као предсједник Народне скупштине РС да буде укључен у уређивачки одбор Енциклопедије РС, наглашавајући да се ради о веома систематичном и детаљном дјелу.

– Ово је врло обиман и значајан посао који траје већ десетак година. Важно је због садашњег, а још више због будућег времена да се уради једно систематично приказање Републике Српске и свих појмова из њене историје, географије и других наука односно да се дају одреднице на основу којих ће у будућности моћи да се процјењује за даље – рекао је Радојичић.

Предсједник АНУ РС Рајко Кузмановић, изјавио је да је у првом тому Енциклопедије Бања Лука обрађена врло опширно и врло детаљно са свим својим специфичностима, те нагласио да је  Енциклопедија најзначајни пројекат који има РС из области науке, образовања, култре и уопште из друштвених и других дјелатности.

-Енциклопедија је, у ствари, лична карта Републике Српске у којој ће бити обрађено 2.600 насељених мјеста, с тим да само град Бања Лука има 52 насељена мјеста. Битно је да  Енциклопедија дође на право мјесто и она ће бити идеалан поклон нашим људима у иностранству, али и страним и другим делегацијама – закључио је Кузмановић.