„Вода 1“: Радови у пуном јеку, почеле припреме нових пројеката

У вријеме док трају радови на градњи више водовода у оквиру великог пројекта водоснабдијевања „Вода 1“, почињу и припреме за реализацију нових пројеката под називима „Вода 2“ и „Вода 3“.

У оквиру тих активности, ових дана расписана је јавна набавка за израду урбанистичко-техничких услова и пројеката за реализацију пројеката „Вода 2“ и „Вода 3“, саопштено је из Одјељења за комуналне послове.

Како је наведено, ово је још један корак ка реализацији значајних пројеката водоснабдијевања и канализације у нашем граду.

Истовремено, у оквиру пројекта „Вода 1“ у пуном јеку су радови који су започети током прошле и ове године.

  • Овај сложени пројекат водоснабдијевања и канализације подијељен је у три фазе и вриједан је укупно 25 милиона КМ, од чега се већи дио односи на кредитни аранжман са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) као и осам милиона КМ донације Европске уније. Кроз пројекте “Вода 1,2,3“ планирамо да обезбиједимо стабилно водоснабдијевање за 95 одсто становништва Бање Луке – каже начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Пројекат „Вода 2“, између осталог, обухватиће градњу водовода у Тузланској и у Улици српских устаника на Старчевици, измјештање примарног водовода на старом мосту у Трапистима, изградњу водовода у Улици Браће Милетића, завршетак водовода у Јагарама, наставак великог подсистема Бронзани мајдан, поједине кракове у подсистему Звијезда, побољшање водоснабдијевања села на подручју Поткозарја, Мишиног хана и Верића, те изградњу канализације у Врбањи, Ади, Куљанима, Дракулићу и на Лаушу.

У оквиру пројекта „Вода 3“, планирано је, између осталог, да се изгради резервоар на Старчевици, секундарна водоводна мрежа Туњице 2, Драгочај и Шарговац, те више водовода у селима на подручју Мањаче.

Начелник Билчар истиче да су радови на пројекту „Вода 1“ у пуном јеку. Он подсјећа да је јесенас почела изградња великог резервоара на подручју горњег дијела Чесме, који ће коначно ријешити проблем водоснабдијевања овог насеља, те изградњи цјевовода према Горњој Пискавици из правца Голеша, што, зараво, предстваља наставак реализације пројекта “Црно врело“. Такође, у оквиру пројекта, почела и изградња водовода у двије улице у насељу Лазарево и у Зеленом виру.

-Укупно гледајући, за пројекат „Вода 1“ биће издвојено 7,8 милиона КМ, а биће изграђено укупно 56 километара нове водоводне мреже за 2.450 домаћинстава са нешто мање од 10.000 становника – закључио је Билчар.

У наставку можете прочитати на којим локацијама ће бити играђени водоводи и канализација кроз пројекте „Вода 2“ и „Вода 3“.

ВОДА 2:

Водовод Тузланска улица и Српских устаника;

Измјештање примарног водовода Траписти;

Водовод у Улици браће Милетића;

Завршетак водовода „Јагаре“;

Пумпна станица, цјевовод и резервоар „Бронзани мајдан“;

Побољшање водоснабдијевања Поткозарје, Мишин хан, Верићи;

Канализација Куљани;

Мост са цјевоводом „Долац“;

Канализација Врбања;

Канализација Дракулић;

Канализација Пут српских бранилаца;

Дистрибутивни цјевовод према Обровцу;

Канализација Ада;

Канализација Лауш;

Канализација Куљани;

Локални водоводи Бркић, Кременовићи, Гаковићи;

Интегрисање водовода „Бронзани мајдан“.

 ВОДА 3:

Резервоар Старчевица;

Секундарна водоводна мрежа Туњице 2, Драгочај и Шарговац;

Водоводни систем Граб;

Водоводни систем Понир, Дебељаци, Старчевица;

Водоводни систем Бочац 3;

Изградња и реконструкција водоводне мреже Доња Кола;

Изградња водоводне мреже Леденице – Рацуне;

Изградња водоводне мреже Кадина вода;

Изградња водоводне мреже Горњи Лусићи;

Изградња водоводне мреже Павићи, Шипке, Цвијетићи;

 

 Фото архива

Фото архива