Велика акција: 6,5 милиона КМ за обнову 17 школа и вртића

Седамнаест школа и вртића са подручја Бање Луке биће обновљено или изграђено ове године, у оквиру великог плана у који ће бити уложено 6,5 милиона КМ, саопштено је након данашњег састанка руководства основних школа и Центра за предшколско васпитање и образовање са градоначелником Игором Радојичићем и министром просвјете и културе РС Наталијом Тривић.

-Звучи невјероватно да смо у години кризе успјели обезбиједити 6,5 милиона КМ за инвестиције у школе и вртиће. Оволико се на школама и вртићима у граду није радило дуго година. Повећавају се капацитети вртића и стварају се бољи услови за рад наших ђака и наставника у школама – нагласио је градоначелник Радојичић.

Када је ријеч о вртићима, у градњи су потпуно нови објекти на Петрићевцу и наставак „Колибрија“, а пред нама је проширење „Јежеве кућице“, енергетско „утопљавање“ вртића „Невен“ и „Наша дјеца“, те нови вртић у Куљанима.

-Када се све сабере, уз преузимање вртића „Анђелак“ од Српске православне цркве, то значи око 500 нових мјеста у предшколским објектима у различитим фазама градње – истакао је градоначелник.

Када је ријеч о школама, кроз пројекат „Енергетске ефикасности“, који се финансира из средстава Свјетске банке а имплементира га Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС – иде велика реконструкција школа „Бранко Ћопић“ и „Јован Јовановић Змај“. Укупно за ове двије школе планирано је 1,7 милион КМ.

Град у овом великом програму овогодишње обнове образовних установа, учествује са 2,45 милиона КМ, од чега се 950.000 КМ односи на изградњу спортске дворане ОШ „Бранко Радичевић“, 150.000 КМ намијењено је за почетак градње фискултурне сале за ОШ „Свети Сава“, по 52.000 КМ за замјену вањске столарије за подручне школе у Дракулићу и Павловцу, те за дјечије игралиште за школу у Борковићима.

-Додатно, у разматрању су и два нова објекта, и то градња петоразредне школе у Ади, за коју би требало да добијемо пројекат половином јула и разматрање финансијских могућности за вртић у Врбањи – закључио је Радојичић.

Влада Србије финансира градњу вртића на Петрићевцу, а донацијом Владе Јапана биће замијењена вањска столарија на старом дијелу централне школе „Свети Сава“.

УНДП суфинансира више пројеката са Градом, између осталих, проширење вртића „Јежева кућица“ и будућу обнову вртића у Куљанима.

За овогодишњу обнову школа, дио средстава обезбиједило је Министарство просвјете и културе РС (233.000 КМ), који ће бити искориштени за замјену столарије и обнову фискултуре сале подручне школе „Петар Кочић“ у Стричићима, затим за замјену столарије на објекту школе „Бранислав Нушић“ и за замјену столарије у сутерену Економске школе са адаптацијом кабинета за практичну наставу.

Како је истакла министарка Тривић, то министарство за реконструкцију школа у цијелој РС издвојиће 1,3 милиона КМ.

-Према достављеним приоритетима из школа, покушали смо да издвојимо оно што је примарно и што је потребно да се уради током љетњег распуста. Такође, реализоваћемо и дио који се односи на санацију мокрих чворова, и то у 67 основних школа у РС – закључила је министар просвјете и културе РС.

Значајнији радови слиједе у једној од најстаријих школа у граду – ОШ „Змај Јова Јовановић“, чија директорица Дијана Богдановић каже да су дуго година чекали реконструкцију објекта који је од 1971. године на садашњој локацији.

-Захвални смо институцијама што су препознали да овај објекат заиста заслужује комплетну санацију, посебно узимајући у обзир чињеницу да стално имамо повећање броја ученика – закључила је она.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање, Јелена Куртиновић истакла је да уназад три и по године урађен значајан посао на повећању капацитета градских вртића.

-То значи између 600 и 700 нових мјеста у вртићима, шест или седам потпуно нових објеката, а у више старих и дотрајалих објектима побољшани су услови боравка наших најмлађих суграђана – навела је она.