Велика обнова: Ново рухо за школу „Змај Јова Јовановић“

Једна од најстаријих бањалучких основних школа, „Змај Јова Јовановић“ биће потпуно обновљена, у оквиру овогодишњег великог плана санације школа и вртића, вриједног 6,5 милиона КМ.

Радови на овој школи ће коштати нешто више од милион КМ и обезбијеђени су кроз пројекат „Енергетске ефикасности“. Од енергетских мјера на овој школи, планирана је замјена постојећих вањских прозора и врата, постављање топлотне изолације на фасадне зидове и кров објекта, уградња термостатских вентила и пумпи, уз могућност других радова који се, прије свега, односе на санацију санитарних чворова.

Уз ову, и школа „Бранко Ћопић“, биће енергетски „утопљена“, за шта ће бити издвојено око 670.000 КМ. Предвиђено је постављање топлотне изолације, нових вањских прозора на објекту фискултурне сале, такође уз могућност санације мокрих чворова.

Значајна средства, укупно 950.000 КМ, Град ће издвојити за градњу спортске дворане ОШ „Бранко Радичевић“ на Старчевици, која је у току.

Боље услове за рад добиће и ђаци и наставници подручне школе у Стричићима, на којој ће бити замијењена столарија и обновљена фискултурна сала.

Такође, нову столарију добиће и ОШ „Бранислав Нушић“ и подручне школе у Дракулићу и Павловцу (уз санацију санитарних чворова), док је уз школу у Борковићима планирана градња дјечијег игралишта.

Средства су планирана и за замјену столарије у сутерену Економске школе са адаптацијом кабинета за практичну наставу, те за почетак изградње фискултурне дворане ОШ „Свети Сава“, на којој ће донацијом Владе Јапана бити замијењена и вањска столарија на старом дијелу централне школе.

Упркос проблемима које је изазвала епидемија корона вируса, чак 17 школских или предшколских објеката биће током године изграђено или реконструисано средствима Града, Свјетске банке кроз пројекат „Енергетске ефикасности“ који имплементира Министраство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, затим Министарстава просвјете и културе РС, УНДП-а, Владе Србије и јапанске Владе.

Вртићи

Када је ријеч о вртићима, у градњи су потпуно нови објекти на Петрићевцу и наставак „Колибрија“, а слиједи проширење „Јежеве кућице“, енергетско „утопљавање“ вртића „Невен“ и „Наша дјеца“, те нови вртић у Куљанима.

Уз преузимање вртића „Анђелак“ од Српске православне цркве, то значи око 500 нових мјеста у предшколским објектима у различитим фазама градње.

Влада Србије финансира градњу вртића на Петрићевцу, а УНДП суфинансира више пројеката са Градом, између осталих, проширење вртића „Јежева кућица“ и будућу обнову вртића у Куљанима.

 Фото архива

Фото архива