Близу милион КМ за регулацију корита Врбаса

У оквиру пројекта „Управљање поплавним ризиком у сливу ријеке Врбас“, који спроводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП), у Градској управи је данас одржана симулација вјежбе са циљем да се провјери спремност и адекватна реакција градских органа у случајевима елементарних непогода, попут поплава.

Симулацији вјежбе је присуствовао замјеник градоначелника Срђан Амиџић, који је нагласио да је градска администрација веома задовољна сарадњом са УНДП-ом  и начином на који је градска администрација приступила превентивним мјерама, када је у питању одбрана од поплава.

– Јасно смо дефинсиали у ком правцу би требало да идемо и тако смо дјеловали и на терену, како би се ризик од поплава смањио. Један од елемената вјежбе јесте да заправо симулирамо како поступати када се деси кризна ситуација, јер ако на правилан начин реагујемо штета се може смањити и за 50 одсто. Овај пројекат је подразумијевао двојак приступ у смислу да смо дјеловали превентивно и како се понашати када се деси кризна ситуација. Заједно са УНДП смо израдили пројекат, односно документацију и урбанистички план како урадити регулацију корита ријеке Врбас и које су то критичне тачке, а посебно смо захвални што подршка УНДП-а није подразумијевала само израду пројектне документације већ смо радили конкретне послове регулисања слива Врбаса. Само у те послове уложено је око 950.000  КМ, док је за регулацију корита два градска потока обезбјеђено око 400.000 марака – казао је Амиџић.

Представник УНДП-а Слађана Бундало изјавила је да је, у сарадањи са Градском управом, израђене мапе опасности и мапе ризика од поплаве, те успостављена аутоматска мрежа за хидрометријско праћење.

– Слив Врбаса тако је постао први ријечни слив у Босни и Херцеговини са довољном покривеношћу хидрометеоролошке мреже. У Бањој Луци је постављено шест аутоматских станица: три водомјерне, те двије падавинске и једна метеоролошка – нагласила је Бундало.

Она је додала да да се тренутно ради на регулацији Врбаса у једном дијелу градског подручја, а у међувремену је урађен и пројекат за регулацију водотока Врбаса у ужем градском језгру. Према њеним ријечима, вриједност ових инвестиција износила је око 1,8 милиона КМ.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту и послове територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун, нагласио је да је постављање хидролошких мјерних станица од изузетног знчаја у превенцији поплава, пошто се сада у сваком моменту може знати када Врбас надолази и да ли може бити проблема. Он је додао да у кориту Врбаса, на подручју Бањe Луке, има има неколико критичних тачака, као што су Карановац, Лазарево и Чесма.

Партнер у реализацији пројекта је Министарство просторног уређења, грађења и екологије Републике Српске, а пројекат се спроводи у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, ентитетским министарствима надлежним за управљање водама и цивилним заштитама и 13 општина у сливу ријеке Врбас.