Бирало се између 58 идеја: Одабрано 10 најбољих пројеката за модернизацију Бање Луке

Десет пројеката за модернизацију локалне заједнице одабрано је и биће ускоро реализовани на подручју Бање Луке, у настојању да се развије концепт тзв. паметног града. Ради се о пројекту који заједнички проводе Град Бања Лука, Развојни програм УН-а (УНДП) и Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Градоначелник Игор Радојичић, нагласио је да је концепт „паметног града“ једно од четири стратешка опредјељења Стратегије развоја града и додао да ће реализација одабраних пројеката бити први корак у пројекту „Бања Лука град будућности“.

  • Ради се модернизацији услуга, односно о овођењеу информационих технологија у све сфере друштва. Неколико области су дефинисане као фокусне, а то су саобраћај, заштита животне средине, енергетска ефикасност и електронска управа. Финансијски оквир пројекта износи 500.000 КМ, а одабрани су пројекти из области одлагања и селекције отпада, неколико пројеката се односи на саобраћај, затим на оптимизацију потрошње електричне енергије у јавној расвјети, безбједност у саобраћају, понуду пољопривредних производа путем апликације, те пројекат о сигнализацији на одређеном броју раскрсница посвећен лицима са инвалидитетом – казао је Радојичић.

Стелијана Недера, стална представница УНДП у БиХ, указала је да је 10 најбољих одбрано у конкуренцији 58 приједлога.

  • Град је учинио добар посао на публицитету и инфомисању грађана, што је увелико допринијело повећању интереса за овај конкурс. Сматрамо да су пројектни приједлози веома квалитетни. Градска управа има стратешки циљ, а то је модернизација града и активности у граду. Кроз релаизацију конкурса је показано да код грађана Бање Луке постоје креативност и жеља да допринесу бољитку свог града. Видимо Бању Луку као главног партнера и добар примјер за остале градове у БиХ – рекла је Недера.

Министар за за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС,  Срђан Рајчевић, изјавио да се избором ових пројеката прави огроман искорак у правцу реализације концепта „паметних градова“.

  • Као највећа урбана заједница у РС, Бања Лука ће бити предводник тих напора и радујемо се реализацији ових пројеката. Бања Лука би на овај начин требало да добије нове обрисе и сигурно предаставља град који разумије потребу за технолошким унапређењем. Након Бање Луке, ћемо ићи широм РС да неки од ових пројеката поновимо и у другим градовима РС – закључио је Рајчевић.