Бања Лука партнер у програму „Редисковер“

Пројекат „Редисковер“ (Rediscover), у којем је Град Бања Лука партнер у оквиру међународног конзорцијума, подржан је за финансирање кроз средства Европске уније, у оквиру  Транснационалног програма Дунав.

Циљ пројекта је креирање туристичких рута које промовишу јеврејско културно насљјеђе.  Износ донације је 170.000 евра, док ће Град Бања Лука учествовати у реализацији са 30.000 евра.

Пројекат је израђен у сарадњи Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање и Одјељења за културу, туризам и социјалну политику.

– Пројекти у оквиру Транснационалног програма Дунав се финансирају из средстава Европског фонда за регионални развој (ЕФРД) и из претпиступних фондова (ИПА 2). Град Бања Лука је партнер у конзорцијиму, чији је носилац мађарски град Сегедин, на пројекту из области јачања одрживе употребе природног и културног насљеђа и ресурса, чија конкретна тема је искориштавање заборављеног јеврејског културног  насљеђа у дунавској регији. У пројекат су, поред Града Бање Луке, укључене организације из румунских градова Галатија и Темишвара, затим Суботице, Мурске Соботе, Осијека и Котора. Придружени пројектни партнер Бањој Луци, који пружа стручне консултације  у вези са јеврејским културним насљеђем је Јеврејска општина Бања Лука – кажу у Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику.

Додају да ће ови градови настојати пронаћи неоткривени потенцијал из ове области и развити га у савремена туристичка рјешења, заједно са међународним туристичким производима и услугама. То подразумијева креирање пописа јеврејског културног насљеђа, што може укључивати: музику и књижевност, религију и фестивале, традицију и животни стил, кухињу и локалне рецепте, историју и допринос развоју локалне заједнице, јеврејске умјетнике, научнике, академике и бизнисмене који су рођени у датој локалној заједници, затим тематске руте са структурисаним елементима јеврејског културног насљеђа и развити их у производ који се може пласирати на тржиште.

Пројекат ће трајати 23 мјесеца. Припремне активности за почетак реализације пројекта почеће у мају ове године.