Бања Лука обиљежава Дан ослобођења у Првом свјетском рату

Бања Лука данас обиљежава 21.новембар – Дан ослобођења у Првом свјетском рату, као још празник града.

-На овај начин, Бања Лука се одужује и подсјећа на један од важних датума у својој историји. 22.април 1945. године је такође Дан ослобођења и Дан града, али не треба заборављати све оно што је било и у ранијој историји – казао је градоначелник Игор Радојичић, који је данас заједно са предсједницом РС Жељком Цвијановић, делегацијама Народне скупштине и Владе РС и генералниим конзулом Републике Србије у Бањој Луци, положио вијенце на споменик жртвама велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија.

Он је навео да измјеном Статута Града, Бања Лука по први пут, од ове године – 21.новембар обиљежава као још један празник нашег града.

Како је казао, овај дан је свакакако нерадни дан због обиљежавање годишњице од потписивања Дејтонског мировног споразума, али по први пут службено у нашем граду се обиљежава Дан првог особођења Бање Луке након вијекова стране окупације.

-Након турског акта, аустријске царевине, 21.новембра 1918.године Српска војска у побједоносном походу и побједи у Првом свјетском рату улази у Бању Луку. Тај датум домаће становништво дочекује као прво ослобођење. Дуго времена овај датум је био потиснут и да није било удружења потомака и поштовалаца тог периода, овај датум се вјероватно не би обиљежавао. Био је заборављен, иако је у том времену 1918.године и након тога, све до Другог свјетског рата, био сматран једним од најважнијих датума у историји нашег града. Од 21. новембра 1918.године почињу кораци уједињења и присаједињења и стварање прве домаће државе на овим просторима, након јако пуно времена – рекао је Радојичић.

Он је најавио да ће у знак сјећања на овај значајан датум бити подигнут споменик на простору старе аутобуске станице, која ће новим идејним рјешењем централног подручја града промијенити своју намјену.

У име Удружења поштовалаца и потомака српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године Небојша Куштриновић изразио је задовољство што се од ове године почео званично обиљежавати важан датум за град.

-Наши славни преци дошли су 21. новембра 1918.године у Бању Луку и донијели слободу, на шта смо веома поносни. Преко 25.000 добровољаца са ових простора, међу којима и Крајишника, отишло је тада добровољно у војску Србије. Ми се поносимо тиме и још сакупљамо одређене податаке и сакупљамо њихова имена – закључио је Куштриновић.