Бања Лука добила пејзажног архитекту

Доцент доктор Огњен Шукало, професор са Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци први је пејзажни архитекта у Граду Бањој Луци.

Представљајући новоименованог пејзажног архитекту, градоначелник Игор Радојичић је рекао да Шукало није именован из страначких квота, него је доказани стручњак, са значајним искуством у раду на факултету али и у невладином сектору.

-Предавач је на бањалучком факултету, познаје и воли овај град, ангажован у невладином сектору гдје је радио са Центром за заштиту животне средине и Удружењем „Арбор магна“. Управо је тим др Шукала, заједно са доцентом др Југославом Брујићем, на недавном салону урбанизма Удружења урбаниста Србије освојио прву награду за елаборат о подизању арборетума у Трапистима. Самим тим, он је и природан избор за пејзажног архитекту –казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, Шукало је познат и по критикама одређених урбанистичких рјешења у нашем граду. Радојичић је нагласио да се и на тај начин жељела показати и отвореност према невладином стручном сектору.

-Као и у случају градског архитекте, ово именовање није било предмет политичких договарања него искључиво питање струке – рекао је Радојичић и истакао да ће пејзажни архитекта бити близак сарадник и помоћник градског архитекте Ивана Рашковића.

С друге стране, Шукало је истакао да би задатак пејзажног архитекте требао бити далеко шири од простог уређења зелених површина и дрвореда у ужем центру града, односно да га треба посматрати као ширу екологију града.

Како је навео, један од првих задатака јесте испитивање могућности да се растерете природне шуме од подржавања гријања, не само у смислу централног градског него и индивидуалних ложишта.

-Ту је и питање водотока прије свега Врбаса гдје улазимо у истраживања могућности да у што скорије вријеме почнемо да пречишћавамо воду која улази на крају у Врбас. Пве активности на уређењу арборетума су почеле, а план је и уређење ширих рекреативних зона око града до питања да морамо на концептуалном, планском нивоу да пронађемо мјесто за нове паркове у Бањој Луци – истакао је др Шукало.

Он је казао да планира да обави шире консултације како унутар Градске управе, тако и са јавним предузећима, невладиним сектором и грађанима да би се дошло до што комплетинијих и потпунијих стартегија и приступа за даљи рад.

-Своју позицију схватам као изузетно јавну ствар и у том смислу планирам да будем отворен за сарадњу и транспарентан, чак и када се моји ставови не буду дословно поклапали чак и са ставовима Градске управе – рекао је Шукало.

Градски архитекта Иван Рашковић казао је да је именовањем пејзажног архитекте начињен значајан корак у проширењу просторног тима који се бави развојем града.

-То је сасвим природна и напредна одлука. Град Бања Лука спада у оне који имају наглашену еколошку димензију природе у ужем смислу у најужем градском језгру. Идеја је да се тај концепт отворене изградње са великим присуством зеленила настави и убудуће, и на том плану ћемо пејзажни архитекта и ја уско сарађивати – казао је Рашковић.

Именовање градског и пејзажног архитекте предвиђено је програмом градоначелника Радојичића под називом „Бања Лука 2025“.