Evropski grad sporta

Home / Evropski grad sporta
Evropski grad sporta

Grad Banja Luka proglašen je 6. decembra 2017. godine u Briselu za Evropski grad sporta 2018. godine, kao jedan od 23 evropska grada koji se okitio ovim, prestižnim priznanjem, namjenjenom popularizaciji bavljenja sportom. Banja Luka je jedini grad iz BiH koji se okitio ovom titulom, i ujedno, jedini van Evropske unije koji će nositi ovaj naziv u 2018. godini. Prestižno priznanje, koju dodjeljuje Evropska federacija metropola i gradova sporta, u Evropskom parlamentu u Briselu, u ime grada, primio je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Grad Banja Luka, sa svoje strane, učiniće maksimalne napore u idućoj godini kako bi se ova nagrada valorizovala kroz konkretne aktivnosti na terenu, a prije svega popularisanjem bavljenja sportom među djecom školskog uzrasta.

U skladu sa usvojenim programom razvoja sporta za period od 2018. do 2022. godine, Grad Banja Luka će najveći dio svojih aktivnosti usmjeriti na proširenje baze odnosno na razvoj dječijeg, školskog i omladinskog sporta, te izgradnju infrastrukture.

Osnovni cilj je da se sport učini dostupnim što većem broju djece, prije svega zbog redovne fizičke aktivnosti koja pozitivno utiče na zdravlje djece. U budućnosti, iz ove široke baze, trebalo bi da stasavaju vrhunski sportisti, čime bi i sportski klubovi u gradu dobili veći ulazni kapacitet i potencijal. Banja Luka ima veliku bazu djece školskog uzrasta.

Riječ je o oko 10.000 djece, a koncept školskog sporta će biti sporveden u dva pravca. Prvi pravac obuhvata djecu od drugog do petog razreda gdje će djeca učiti sve sportove, poboljšavajući svoje motoričke sposobnosti i stvarajući zdrave sportske navike za cijeli život. Nakon toga, od petog razreda djeca bi trebalo da se bave konkretnim sportovima koje odaberu.

Od posebnog značaja za realizaciju ovog programa je upravo proglašenje Banje Luke „Evropskim gradom sporta 2018“ na osnovu čega je moguće ostvariti različite pogodnosti u oblasti sporta. Jedan od važnijih segmenata programa razvoja sporta jeste izgradnja sportske infrastrukture. Tokom 2018. godine, u planu je gradnja najmanje dvije sportske dvorane, atletske staze, teretana u prirodi i rekreativne zone od Trapista do Delibašinog sela. Kada su u pitanju sportske dvorane, očekuje se završetak dvorane u nekadašnjem Šoping centru koja će biti građena donatorskim sredstvima, a druga je sportska dvorana Gimnazije koja će biti građena kroz javno-privatno partnerstvo. Atletska staza bi trebalo da bude izgrađena uz pomoć Atletskog saveza Srbije koji će Banjoj Luci pokloniti projekat, a Grad mora da odredi lokaciju i način finansiranja izgradnje atletske staze. Takođe, u planu je izgradnja nekoliko teretana u prirodi, uz novu rekreativnu zonu koja će biti rađena na potezu od Trapista do Delibašinog sela i koja će sadržavati šetališta, sportske sadržaje i arboretum.