Европски град спорта

Home / Европски град спорта
Европски град спорта

Град Бања Лука проглашен је 6. децембра 2017. године у Бриселу за Европски град спорта 2018. године, као један од 23 европска града који се окитио овим, престижним признањем, намјењеном популаризацији бављења спортом. Бања Лука је једини град из БиХ који се окитио овом титулом, и уједно, једини ван Европске уније који ће носити овај назив у 2018. години. Престижно признање, коју додјељује Европска федерација метропола и градова спорта, у Европском парламенту у Бриселу, у име града, примио је градоначелник Бање Луке Игор Радојичић.

Град Бања Лука, са своје стране, учиниће максималне напоре у идућој години како би се ова награда валоризовала кроз конкретне активности на терену, а прије свега популарисањем бављења спортом међу дјецом школског узраста.

У складу са усвојеним програмом развоја спорта за период од 2018. до 2022. године, Град Бања Лука ће највећи дио својих активности усмјерити на проширење базе односно на развој дјечијег, школског и омладинског спорта, те изградњу инфраструктуре.

Основни циљ је да се спорт учини доступним што већем броју дјеце, прије свега због редовне физичке активности која позитивно утиче на здравље дјеце. У будућности, из ове широке базе, требало би да стасавају врхунски спортисти, чиме би и спортски клубови у граду добили већи улазни капацитет и потенцијал. Бања Лука има велику базу дјеце школског узраста.

Ријеч је о око 10.000 дјеце, а концепт школског спорта ће бити спорведен у два правца. Први правац обухвата дјецу од другог до петог разреда гдје ће дјеца учити све спортове, побољшавајући своје моторичке способности и стварајући здраве спортске навике за цијели живот. Након тога, од петог разреда дјеца би требало да се баве конкретним спортовима које одаберу.

Од посебног значаја за реализацију овог програма је управо проглашење Бање Луке „Европским градом спорта 2018“ на основу чега је могуће остварити различите погодности у области спорта. Један од важнијих сегмената програма развоја спорта јесте изградња спортске инфраструктуре. Током 2018. године, у плану је градња најмање двије спортске дворане, атлетске стазе, теретана у природи и рекреативне зоне од Траписта до Делибашиног села. Када су у питању спортске дворане, очекује се завршетак дворане у некадашњем Шопинг центру која ће бити грађена донаторским средствима, а друга је спортска дворана Гимназије која ће бити грађена кроз јавно-приватно партнерство. Атлетска стаза би требало да буде изграђена уз помоћ Атлетског савеза Србије који ће Бањој Луци поклонити пројекат, а Град мора да одреди локацију и начин финансирања изградње атлетске стазе. Такође, у плану је изградња неколико теретана у природи, уз нову рекреативну зону која ће бити рађена на потезу од Траписта до Делибашиног села и која ће садржавати шеталишта, спортске садржаје и арборетум.