Европска престоница културе

Home / Европска престоница културе
Европска престоница културе

Jедногласном подршком одборника, Скупштина града Бања Лука је, на сједници одржаној 15. марта 2017. године, усвојила одлуку о кандидатури за учешће нашег града у програму „Европска престоница културе (ЕПК) 2024. године“. Припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бање Луке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске престонице културе за 2024. годину.

Град кандидат

Погледај

Одлука о кандидатури

Погледај

Стратегија развоја културе за период од 2018-2028. године

Погледај

За процес аплицирања потребно је предузети низ припремних активности међу којима су формирање радног тима за провођење пројекта, покретање активности за израду стартегије културе Града као једног од предуслова пријављивања/аплицирања за програм ЕПК. Тим активностима дугорочно и стратешки ће се планирати развој културе Бање Луке, а градске власти показаће интерес за област културе као значајног сектора који повезује урбани развој, туризам и образовање као важне сегменте локалног развоја.

Град који понесе наслов европске престонице културе настојаће својим активностима побољшати обим, разноликост и европску димензију своје културне понуде, укључујући и међународну сарадњу; проширити приступ и учешће у култури; ојачати капацитет свог културног сектора и његову повезаност са другим секторима, те подићи свој међународни углед.

Иницијални састанак са бањалучким културним радницима, градоначелник Игор Радојичић одржао је 9. фебруара 2017. године, на којем је договрено да се Бања Лука кандидује за Европску престоницу културе 2024. године. На састанку је једногласно дата подршка пројекту и наглашено како је кандидатура велики изазов али ће то у великој мјери допринијети да се стање у култури побољша.

19. априла 2017. године предузет је први од важних корака за кандидатуру Бање Луке за европску престоницу културе. Наиме, тог дана је градоначелник Игор Радојичић представио тим за припрему и учешће у програму „Европска престоница културе 2024. године“. Шеф тима је Марко Билбија, а чланови су: Моника Поњавић, Дијана Грбић, Сарита Вујковић, Зоран Галић, Младен Бањац и Соња Ђурић.

Тим „Бања Лука 2024“, којем је повјерена израда апликације, али и документа Стратегије, са радом је почео у мају 2017. године.

Нацрт Стратегије развоја културе добио је подршку на 22. сједници Скупштине Града, одржаној 24. априла 2018. године, и упућен је у јавну расправу која је одржана од 27. априла до 15. маја.

Коначан документ стратегије усвојен је на сједници Скупштине Града на засједању одржаном 26.јуна 2018. године.

Тиме је Бања Лука, по први пут, добила Стратегију развоја културе за период од 2018-2028. године, која је дио ширег плана и активности у вези са припремом кандидатуре нашег града за Европску престоницу културе 2024. године.

Истовремено, Тим за кандидатуру објавио је 23. априла јавни позив за пројектне идеје, те пустио у функцију службену веб страницу Тима banjaluka2024.ba.

Урађен је и визуелни идентитет бањалучке номинације под слоганом „Супротности се привлаче“. Како су рекли из Тима, настојали су да кроз једноставне графичке форме покажу суштину кандидатуре нашег града, због чега су квадрат и круг изабрани као два „лајт мотива“ визуелног идентитета.

Шеф Тима за кандидатуру Марко Билбија појаснио је да слоганом кампање и пратећим визуалима шаљу поруку да је могуће наћи различитости које се међусобно привлаче.

-Наш циљ је да, кроз овај процес, препознамо недовољно искориштене потенцијале на културној сцени Бања Луке – казао је Билбија.

Апликација за кандидатуру поднесена је у октобру 2018. године. Проглашење три европске престонице културе 2024. требало би да буде одржано у октобру 2019. године, а најкасније до почетка 2020. године, од којих је један град из Аустрије, један из Естоније, а један из земље кандидата/потенцијалног кандидата за улазак у Европску унију.