Eko toplane

Home / Eko toplane
Eko toplane

Izgradnja nove gradske toplane, pod nazivom Eko toplane Banja Luka, najveći je infastrukturni komunalni projekat u gradu u posljednjih nekoliko decenija, i ujedno, jedan od ključnih strateških ciljeva aktuelne gradske administracije. Godinama unazad, „stara“ Toplana predstavlja kamen oko vrata gradskim finansijama, najvećim dijelom zbog nagomilanih dugova, dobrim dijelom uslovljenim zbog toga što se ovo postrojenje pokreće na mazut – ekološki i finansijski neprihvatljivi eneregent.

Povedeni tim motivima, gradska administracija, sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu, od stupanja na mandat uložila je intenzivne napore u prevazilaženje ovog problema. Poslije višemjesečnih priprema i raspisanog javnog poziva, ova nastojanja formalizovana su u maju 2017. godine, kad je Skupština Grada donijela set odluka o ulasku u gradnju nove toplane na bio masu. Tom odlukom, gradski parlament je odobrio da Grad Banja Luka i privatni partner – Institut za energetiku i ekologiju (IEE), čija je ponuda ocijeljena najpovoljnijom, osnuju zajedničko preduzeće pod nazivom „Eko toplane Banja Luka“.

Ugovorom je predviđena izgradnja postrojenja instalisane snage od 49 megavata (deset kotlova). Prema ugovoru, Grad je dužan da u izgradnju novog postrojenja uloži 15,6 miliona KM, a IEE 16,3 miliona (udio vlasništva – Grad 49 odsto, IEE 51 odsto). Nova toplana bi trebala u potpunosti da zamijeni kapacitete starog postrojenja, obezbjedi profitabilnost, i najvažnije od svega – omogući kvalitetno daljinsko grijanje za sve korisnike.

Projekat centralnog grijanja

Pogledaj

Uključivanje interesnih grupa

Pogledaj

Izgradnja „Eko toplane“ počela je 1. juna 2017. godine. Prvi kotlovi pušteni su u rad u decembru 2017. godine. Svečano otvaranje Eko toplana upriličeno je 15. marta 2018. godine. Na dan otvaranja, u Banskom dvoru je održana stručna regionalna konferencija pod nazivom „Energetska suverenost – Banja Luka kao regionalni centar“ na kojoj je predstavljen projekat „Eko toplane“ i način rješavanja višedecenijskog problema grijanja u Banjoj Luci.

Novo preduzeće na bio-masu Eko toplane koncept je javno-privatnog partnerstva između Grada Banja Luka i kompanije IEE, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama EU.