ЈКУ „Бански двор – Културни центар“

Ово је установа од посебног друштвеног интереса у области културе. Њене основне дјелатности су: умјетничко и књижевно стваралаштво и сценска умјетност (извођење позоришних, балетских и фолклорних представа и концерата), те дјелатност објеката за културне приредбе (рад концертних и позоришних дворана, рад агенција за продају карата).

Концертна дворана Банског двора спада у ред најакустичнијих дворана у Европи и броји око 400 мјеста са галеријом. До сада је угостила славна имена свјетске класичне сцене (Мењухин, Пако де Лусија, Ростропович, Володин), те многобројне домаће ствараоце.
Бански двор има репрезентативне изложбене просторе: Мали салон (површине 70 квадратних метара) и Велики салон (са 400 квадрата). У њима је приређена прва значајна изложба бањолучких аутора – Изложба „Четворице“ – која ће обиљежити модерну умјетност, не само у граду, него и у цијелој регији.

Поред горе наведених простора, унутар Банског двора на располагању је и Вијећница, по многима најљепши простор у овом здрању.

Бански двор је био покретач и домаћин многих културних, а посебно књижевних активности.