• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / У Пискавици одржано "Зимско прело"
У Пискавици одржано "Зимско прело" PDF верзија   Верзија за штампу

У Горњој Пискавици данас је одржана традиционална културно-спортска манифестација "14. Зимско прело" коју је отворио градоначелник Бање Луке Игор Радојичић.

Радојичић је рекао да је поткозарски крај познат по манифестацијама које су усмјерене на очување традиције и обичаја, те изразио увјерење да ће и села из осталих крајева имати сличне догађаје.

Он је навео да Горња Пискавица његује обичаје и има традиционалну гастро понуду и да због тога привлачи туристе,  али и новинаре који то желе да виде.

Миомир Шакић из Организационог одбора рекао је да ова манифестација доприноси очувању традиције, те да јој је један од циљева повратак младих на село.

-Желимо да покажемо како су некада млади живјели на селу, како су проводили слободно вријеме. Све више је учесника и заинтересованих за ову манифестацију - истакао је Шакић.

У оквиру манифестације одржано је такмичење у старим спортским дисциплинама попут народног вишебоја и потезања конопца.

Дио манифестације у области културе обиљежио је наступ крајишких пјевачких група, као и перформанс најстаријег сеоског обичаја - прело, које је извело Културно-умјетничко друштво "Пискавица".

Уручене су и награде за најбољег домаћина, најбољег ратара и најбољег воћара.

Присутни су имали прилику и да дегустирају народна јела.

Манифестацију су организовали чувари обичаја из Мјесне заједнице Горња Пискавица у суорганизацији Туристичке организације града Бањалука. 


Градска управа града Бањa Лукa © 2008