• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Бања Лука аплицирала за Мрежу креативних градова из области музике
Бања Лука аплицирала за Мрежу креативних градова из области музике PDF верзија   Верзија за штампу

Град Бања Лука је поднио кандидатуру за чланство у UNESCO-ву Мрежу креативних градова из области музике.

-Након одржаног састанка са спољним партнерима из области музичког стваралаштва, установљено је да Град Бања Лука има потенцијала за кандидатуру из области музике – казала је вршилац дужности начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић.

Уз ово Одјељење, у изради апликације су учествовали и Одјељење за локални економски развој и стратешко планирање, те представници: Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, Градског тамбурашког оркестра, Fresh Wave фестивала и Демофест фестивала.

Према ријечима Тривићеве, одобравање кандидатуре Граду и учесницима из области музичког стваралаштва омогућило би остваривање контаката, преношење добрих пракси, размјену искустава, те развијање партнерства са осталим градовима члановима из исте области. Одобрење чланства у Мрежи – такође би била референца за аплицирање на другим пројектима. 

Иначе, UNESCO је успоставио Мрежу креативних градова 2004. године, са циљем јачања сарадње између градова који препознају креативност као стратешки фактор одрживог развоја у економској, друштвеној и културној области.

UNECO-ва Мрежа креативних градова покрива седам области: занати и традиционална умјетност, дизајн, филм, гастрономија, књижевност, умјетност из области медија и музика. Мрежа има 116 градова из цијелог свијета.

Одлука о прихватању кандидатуре Града Бања Лука требало би да буде донесена 31.октобра ове године.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008