Бања Лука домаћин округлог стола о одрживој мобилности

У бањалучком хотелу Босна данас је отворен округли сто под називом „Планирање одрживе мобилности“, у организацији мреже „CIVINET Словенија-Хрватска- Југоисточна Европа“ и Града Бањe Лукe. У раду округлог стола учествује и делегација Града Бање Луке на челу са градоначелником Игором Радојичићем.

– Ова конференција одржава се у котексту наше жеље да Бању Луку позиционирамо на регионалној мапи у више разчичитих области. Тренутно радимо на неколико стратешких докумената и у њима је питање саобраћаја и мобилности веома заступљено. Наш циљ је Бања Лука као отворен и пријатљески град, као регионални центар, град повољног пословног окружења, паметни и зелени град. До краја године би требало да добијемо први акциони план Бање Луке као зеленог града. Важан сегмент су и развој спорта и културе, гдје смо ове године понијели титулу Европског града спорта, а у фази смо кандидатуре за Европску престоницу културе 2024. године, као и питање руралног развоја  – рекао је градоначелник Игор Радојичић обраћајући се учесницима округлог стола.

Координатор мреже CIVINET, Срђан Шкунца, рекао је да је ово удружење регионалног карактера које броји 150 чланова и најбројније је удружење овог типа у Европи.

– Бавимо се мобилношћу, преносом добрих пракси, одрживим развојем и свим оним сегменитма који подразумијевају напоре да наше градове учинимо бољим мјестима за живот и рад – истакао је Шкунца.

Данашње теме о којима ће говорити учесници округлог стола су: шта је план одрживе мобилности и које новости доноси; трајно одржива мобилност; примјери одрживе мобилности у Љубљани, примјери и планови Бање Луке; планови GIZ-a у области одрживе мобилности; представљање Европске седмице мобилности и представљање система јавних бицикала у урбаним срединама.

Подсјећамо, Град Бања Лука ће у 2018. години, уз већ реализован  „Bike sharing“ систем, провести низ пројеката из области одрживе мобилности, попут постављања пуњача за електрична возила, увођења туристичког возића на Бањ брду, пројектовања и изградње додатних бициклистичких стаза и трака, седмодневног обиљежавања Седмице мобилности у септембру, и слично.