„ЏезРез 000“ 30. априла у Бањој Луци

Бања Лука ће 30. априла по први пут обиљежити Свјетски дан џеза манифестацијом под називом „ЏезРез 000“. Овај датум установио је Унеско, а Бања Лука ће се ове године прикључити слављењу џеза, што ће допринијети њеном позитивном имиџу и у смислу кандидатуре за Европску престоницу културе 2024.

Манифестација се одржава под покровитељством Града Бања Лука у оквиру „Прољећа у Бањалуци“, а уз подршку Амбасаде САД. Овогодишњи мото је „Quincy Jones поново у Бањалуци“.

Организатор манифестације – Удружење грађана „РЕЗ“ и Фондација Европска престоница културе Бањалука 2024. истакли су да је концепт „ЏезРеза“  базиран на домаћим снагама.

„Програм ће бити шароликог израза – од џез рока до етно џеза. Желимо да афирмишемо домаће извођаче и домаћу ауторку музику те домаћу публику“, саопштили су организатори.

Директор Фондације Европска престоница културе Бањалука 2024. Марко Билбија рекао је да је концерт „Quincy Jonesа“ у Културном центру Банског двора шездесетих година, послужио као наратив једног од пројеката програма Европске престонице културе.

„Увидјели смо ово као један од симбола онога што јесте ЕПК, а то је развој културних сценарија у Бањој Луци“, рекао је Билбија истичући важност повратка „Баште сљезове боје“ у окриље културе.

Полицијски оркестар ће у оквиру „ЏезРеза 000“ да изведе композицију „Бањалука“ у аранжману Душана Покрајчића у  дефилеу који ће да буде од Банског двора Културног центра до Баште сљезове боје.  Публика у Бањалуци имаће могућност да слуша бањалучке џез бендове, сусретне се са истинским поклоницима џез музике и ствараоцима, погледа изложбу фотографија и чује занимљиво предавање и разговор о историјату „Баште сљезове боје“. Партнер је Хард Рок радио, који ће тога дана да емитује џез музику која ће да се слуша у јавном превозу, тако да ће Бања Лука бити у потпуности у знаку џеза.