Јаче контроле умјесто повећања пореза

Порез на некретнине на подручју града неће бити повећаван у идућој години, али ће бити појачане контроле, укључујући и обилазак објеката по градским насељима, како би идентификовали непријављене објекте и тиме обезбједило више новца за бројне инфраструктурне и комуналне потребе, потврђено је у Одјељењу за финансије.

Одлука о висини пореске стопе биће доносена на идућој сједници градског парламента, заказаној за 26. децембар. Према приједлогу одлуке, порез на некретнине остаће на овогодишњем нивоу од 0,20 одсто, с тим да је стопа за производне објекте дупло нижа и износиће 0,10 одсто.

Према евиденцији ресорног одјељења, од 2012. године, кад је и ступио на снагу Закон о порезу на непокретности, градски приходи по овом основу су се утростручили, а раст прихода је евидентан и у овој години. Међутим, процјењује се да на подручју града још има велики број непријављених објеката, због чега ће градска администрација предузети бројне активности како би повећала приходе по овом основу.

Градоначелник Игор Радојичић раније је најавио да неће бити повећања пореске стопе, поготово што је још у децембру 2016. године смањен порез у свим зонама, осим ужих градских зона.

-Имамо намјеру да држимо ниску стопу пореза,  али морамо исконтролисати обухват и пријављивање објеката – рекао је градоначелник Радојичић.

Током ове године, по овом основу је у градски буџет уплаћено 9,2 милиона KМ, односно два милиона KМ више у односу на исти период прошле године.

Иако од наредне године постоји законска могућност да градови преузму обрачун, наплату и контролу наплате над порезом на непокретности, градска администрације је одлучила да, ипак, неће формирати сопствену службу за наплату пореза на непокретности.

Начелница Одјељења за финансије Божана Шљивар истиче да би преузимање ове обавезе од Пореске управе било превише комплексно, захтијевало повећање броја запослених, значајне организационе и информатичке припреме, а тиме и већа средства у буџету Града.

-Умјесто тога, користићемо све доступне могућности да што више објеката буде евидентирано, укључујући могућност физичког обиласка некретнина на терену – наглашава Шљивар.

 Фото илустрација

Фото илустрација