Јавна расправа о плану за нови изглед центра града

Нови Регулациони план централног градског подручја Бање Луке нашао се данас на јавној расправи, након што је Скупштина града на 25. сједници одржаној 5. септембра ове године, усвојила нацрт овог докуемнта који би требао да утврдити изглед центра града у будућности.

Нацрт овог плана обухвата простор који се налази између улица: Алеја Светог Саве, Вука Караџића, Јована Дучића, Грчке, Николе Тесле, Книнске, Булевара цара Душана, Краља Петра I, Здравка Челара, Теодора Колокотрониса, Горана Радуловића, Васе Пелагића и ријеке Црквене.

У току поновљеног јавног увида, на план је стигло 28 примједби, од чега је пет усвојено у потпуности, а 10 дјелимично.

Начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић, нагласио је да  је основна разлика између поновљеног нацрта регулационог плана и првобитног документа у томе што је извршена парцелација на свим локацијама како не би дошло до немогућности подјеле између власника.

– На примјер, у међувремену смо добили захтјев Техничке школе да се изврши повећање спратности њиховог објекта из разлога што би у овој школи, поред њих, требало да буде смјештена и Грађевинска школа која више не би била „подстанар“, што је сада случај. Поред тога, новим нацртом су уважене и примједбе стручне јавности у вези са планираним небодерима на начин да су ове локације планиране као зоне које ће ићи на студију реализације, док ће други дио зона ићи на јавне конкурсе. Надам се да ћемо, послије проведене јавне расправе, добити регулациони план по мјери свих грађана – навео је Станаревић и додао да је, односу на ранији план, повећан и број зелених површина.

Представници носиоца израде плана – Института за грађевинарство „ИГ“, у образложењу рјешења из новог нацрта плана, рекли су да су се  највеће измјене десиле у блоку између Српске и Улице бана Лазаревића гдје је био планиран шопинг мол, док је новим приједлогом дефинисана зелена површина, а прописана је и обавезна израда конкурсног рјешења за блок у цјелини.

– У непосредној близини,  Дом синдиката се задржава у постојећим габаритима. На старој аутобуској страници важећим планом предвиђена је градња пословних објеката, док је нацртом овог плана планирана изградња надземних гаража са могућносшћу пословних садржаја у приземљу. На локацији паркинга код „Краша“ био је планиран пословни објекат, а предложено рјешење сада је парк. На простору између Банског двора и Народног позоришта урађена је измјена и ту је планиран простор за изградњу објеката културе, изузев постојећег парка – нагласили су представници „ИГ“-а.

Када су у питању рјешења у Улици Симе Шолаје, уважене су бројне примједбе грађана, па су тако на локацији популарног „Грађиша“, умјесто планираног паркинга, предвиђене зелене површине, а планирано је и саобраћајно укључење у Алеју Светог Саве из Улице Симе Шолаје. Једна од измјена у односу на важећи план тиче се и централне градске саобраћајнице испод које неће бити прављен тунел већ ће она бити задржана у постојећим габаритима.