Штаб за ванредне ситуације: Још није вријеме за попуштање рестрикција

Све донесене рестрикције и ограничења због корона вируса остају на снази до 13. априла, а грађани се позивају да се и даље придржавају прописаних мјера заштите, изјавио је градоначелник Игор Радојичић, послије данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације. Он је нагласио да, пратећи број обољелих, којих тренутно у Бањој Луци има 232, још није вријеме за попуштање мјера, с тим да ће се и даље пратити развој ситуације и, у складу с тим, одлучивати о даљим мјерама.

Радојичић је упозорио на посебан опрез призива чињеница да нас у наредним данима очекује велики број празника, током којих долази до масовнијих окупљања, те још једном нагласио да ће сви они који дођу из иностранства у наредном периоду, празнике провести у карантину.

  • Католички Ускрс и православни Васкрс, 1.мај и Ђурђевдан су датуми који ће сигурно бити обухваћени различитим рестриктивним мјерама, како бисмо спријечили да јавна окупљања или већи скупови доведу до новог ширења епидемије. Евентуални већи приливи људи из иностранства за празнике, значиће и пуњење локалних карантина – навео је Радојичић и додао да је у функцији још један градски карантин и то у Средњошколском дому.

Он је најавио да ће на сутрашњој сједници градског парламента бити разматран сет економски мјера за помоћ привреди и грађанима.

  • Скупштина града би сутра требало да донесе 13 мјера које су усмјерене на олакшице и подстицаје привредним субјектима и грађанима, у укупном износу од осам милиона КМ. Поред тога, преко Центра за развој пољопривреде и села, обезбиједићемо да сви грађани који су се пријавили за пакете за сјетву и добију те пакете, а, зависно од техничких могућности, видјећемо да ли ћемо ићи директно са пакетима или ће добити новчану помоћ за куповину тих пакета – рекао је Радојичић.

Имајући у виду да је примјећено да се грађани и даље окупљају на неким локацијама у већим групама, од сутра ће рестриктивне мјере бити појачане, па ће тако бити затворени тврађава Кастел, универзитетски кампус и неколико фудбалских игралишта.

Према одлуци Штаба, биће настављена контрола рада свих пословних субјеката којима је ових омогућено да раде као и центара за смјештај старијих лица. Такође, Штаб је апеловао на суграђане да се придржавају сутрашњих ограничења у вези са забраном кретања, указујући да сутра, у периоду од 07.00 до 11.00 часова вриједи забрана кретања за све особе млађе од 65 година, док ће старијој популацији бити дозвољено кретање од 7.00 до 10.00 часова.

Из Дома здравља је саопштено да је посљедњих дана забиљежен мањи прилив пацијената са акутним респираторним инфекцијама, а по налогу министра здравља, сва лица која се буду жалила на ову инфекцију, у најскорије вријеме ће бити тестирана на корона вирус.