Штаб за ванредне ситуације: Наложен нови низ ограничења, затворени и угоститељски објекти

Како би се спријечило даље ширење корона вируса, Штаб за ванредне ситуације Града Бање Луке донио је вечерас наредбу којом се у идућих седам дана обуставља рад свих угоститељских и трговинских објеката у граду, осим трговина прехрамбеним производима и робама широке потрошње. Поред тога, затворени су и сви објекти гдје се пружају услужне дјелатности и занатство, у којима се остварује непосредан блиски контакт са клијентима, осим такси службе.

  • Циљ ових мјера је је превенција оболијевања и заштита здравља становништва, што подразумијева смањење друштвених контаката како би смањили могућност преноса вируса – казао је градоначелник Игор Радојичић.

По одлуци Штаба, у трговачким центрима до 18.00 часова могу радити само трговине прехрамбеним производима и робама широке потрошње и апотеке. Јавне кухиње могу да раде уз доставу хране преко шалтера, као и сви објекти који су регистровани за доставу хране, уз максималне мјере хигијене и сигурности које ће контролисати контролни органи. Хотели, хостели и други објекти за смјештај могу пружати угоститељске услуге искључиво за пријављене госте.

  • Ограничен је и број људи који могу бити у затвореном простору, због чега ће сви морати на улазу регулисати број особа који ће моћи истовремено да уђу у затворен простор. Испред благајни се мора организовати размак између купаца од један метар, уз мјере дезинфекције и повећане мјере хигијене – нагласио је Радојичић.

Према одлуци Штаба, бензинске пумпе настављају са уобичајним режимом рада, с тим да су сву осталу робу, осим горива, могу да продају само до 18.00 часова. Такође, апотеке раде без промјене радног времена, али уз контролу организованог броја улазака и појачане мјере дезинфекције.

У Градској управи, градским установама и предузећима, осим Дома здравља, од сутра биће организован минималан процес рада уз извршавање свих прописаних задатака, док ће остали радници бити упућени на рад од куће.

На улазу у све просторије Градске управе биће ограничен улаз, уз инсистирање на размаку између клијената, а на грађане се апелује да ни у амбуланте ни у градску управу не долазе без пријеке потребе.

Приватним послодавцима такође је препоручено да покушају организовати свој процес рада са минималним бројем извршилаца на лицу мјеста, уз дистанцу између радника,уз контролисан улаз и додатне мјере хигијене.

  • Старијим лицима и хроничним болесницима препоручује се да се задрже у кућама, уз што мање изласке – нагласио је Радојичић.

Контролним органима наложено је да се непоштивање ових мјера кажњава у складу са Законом о заштити становништва у случају заразних болести и Кривичним законом Републике Српске.

Дом здравља: Под надзором 750 особа

Рад Дома здравља ће у нареденим данима такође бити другачије организован, јер се у наредним данима очекује долазак већег броја наших грађана из иностранства који ће имати обавезу да се јављају здравственим установама. Њихов приоритет је да морају проводоти анкетирање лица која су била у контакту са зараженима уз предлагање кућне изолације.

Иначе, по подацима Дома здравља, под здравственим надзиром у Бањој Луци тренутно се налази 750 особа, које су биле у конктакту са зараженим лицима.

Од сутра ће амбуланта у Поликлиници служти само за преглед пацијената који су обољели од акутне респираторне инфекције, за комплетно становништво града. И то само оних, који имају повишену температуру или „стезање“ у грудима.

У амбуланти у Доцу ће се обављати прегледи по налогу Хигијенско-епидемиолошке службе или доктора породичне медицине, за пацијенте који су били у контакту са лицима која су била изложена корона вирусу.

  • Желимо да у кратком периоду спријечимо ширење вируса код већег броја грађана, да заштитимо старија лица и ризичне категорије, као и да онемогућимо ширење вируса међу здравственим радницима јер би се тиме угрозило пружање здравствених услуга- нагласила је директорица Дома здравља Невена Тодоровић.