Фестивал „Вече уз тамбуру“ 27. и 28. априла

Европски фестивал трзалачких инструмената под називом „Вече уз тамбуру 2018“ биће одржан 27. и 28. априла, у оквиру програма „Прољеће у Бањалуци“.

Уз домаћина, Градску тамбурашки оркестар Бањалука, на фестивалу учествују тамбурашки ансамбли из Србије, Хрватске, Аустрије и Украјине.

– Циљ фестивала „Вече уз тамбуру“ је, на првом мјесту, промовисање тамбурашке музике као дијела културне баштине земаља из којих долазе учесници фестивала.  Једнако значајан циљ је промовисање нових музичких форми изражавања у свјетлу тамбурашке музике и представљање најврједнијих дјела европске класичне музике у извођењу врсних тамбурашких оркестара.  Све ово доприноси сврставању тамбурашке музичке традиције у европску културну баштину – кажу у Градском тамбурашком оркестру.

Ове године, фестивал ће бити одржан 17. пут, а на протеклих шеснаест фестивала је учествовало преко 50 тамбурашких оркестара из 11 земаља, са преко 1.000 тамбураша.

Обје фестивалск вечери биће одржане у Банском двору, а улаз за публику је бесплатан. Организатор фестивала је Градски тамбурашки оркестар Бањалука, а покровитељи су Град и Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске.