У сарадњи Града и УНДП-а: Ускоро тендер за уређење корита Врбаса

Наредне седмице биће расписан тендер за радове на уређењу корита ријеке Врбас, на потезу од Трна према ушћу рјечице Драгочајка, у оквиру великог пројекта заштите од поплава и тзв. високих вода. Највећи дио средства, односно око 660.000 КМ, обезбједио је Развојни програм УН-а (УНДП), док ће Град Бања Лука у овом пројекту учествовати са 270.000 КМ.

– Овим ће почети реализација стратешког документа под називом „Уређење водног режима и корита ријеке Врбас кроз урбано подручје града Бање Луке“, а који је такође финансирао УНДП. За реализацију цјелокупног пројекта уређења корита Врбаса од Трна до Ребровачког моста у дужини од око 20 километара потребно је око 48 милиона КМ. Овом првом фазом почели би  радови на његовој реализацији на терену  – наводе у Одјељењу за комуналне послове.

Како је планирано, радови ће се изводити од моста у Трну те узводно према ушћу Драгочајке, гдје се процјењује да ће се уредити 300 м корита и изградити 600 м обалоутврде. Према ријечима стручњака, уређењем водног режима и корита Врбаса смањиће се ризик од поплава у овом дијелу градског подручја.

С тим циљем, градске власти су конкурисале за ова средства према УНДП-у, који ће расписати тендер и изабрати извођача радова.