У понедјељак изложба идејних рјешења пјешачке зоне

Изложба радова пристиглих на међународни конкурс за идејно рјешење будуће пјешачке зоне у градској језгри, биће отворена у понедјељак, 23. децембра, у Банском двору, са почетком у 18 часова.

Сви заинтересовани моћи ће да погледају ову изложбу, на којој ће бити изложено свих 12 радова пристиглих на међународни архитектонски конкурс за изглед будуће пјешачке зоне на потезу од старе аутобуске станице до зграде „Путева РС“.

На овом недавно закљученом конкурсу, три тима више београдских архитеката равноправни су побједници, односно подијелили су другу награду, пошто, по пропозицијама конкурса, може бити само један првонаграђени.

Конкурсна комисија је одлучила да коначно рјешење на простору центра града треба бити компилација више појединачних најбољих рјешења из неколико радова. Аутори све три једнако вриједне друге награде су из Београда, и то: Студио Нормотик, други ауторски тим Марчетић-Максимовић-Писарић и трећи рад Микавица-Минић Београд. Поред побједничких рјешења, додијељена су два неновчана признања-похвале (тимовима из Србије и Ирске), а откупљен је и један рад кинеских архитеката.

Предмет конкурса било је пет различитих цјелина у центру града: простор старе аутобуске станице, око Музеја савремене умјетности РС и испред објекта ПЦ „Крајина“, око Храма Христа Спаситеља, простор парка Бана Милосављевића до хотела „Талија“, те простор од парка Бана Милосављевића до Улице Васе Пелагића.

 Један од награђених радова

Један од награђених радова