У недјељу парастос у Дракулићу – обезбијеђен превоз

Градска управа обавјештава грађане да ће у недјељу, 3. фебруара, бити обезбијеђен бесплатан превоз грађана до Спомен цркве и Спомен костурнице у Дракулићу, гдје ће бити одржан парастос жртвама усташког терора у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, који је извршен 7. фебруара 1942. године.

Полазак аутобуса предвиђен је у 8 часова из Видовданске улице (стара аутобуска станица) до Спомен цркве у Дракулићу.

У 11.00 часова обезбијеђен је аутобус за превоз из Видовданске до Спомен костурнице. Такође у 11 часова предвиђен је полазак аутобуса испред Спомен цркве у Дракулићу (након литургије) до Спомен костурнице.

Исти аутобуси ће по завршетку парастоса, вратити путнике на полазну станицу. Бесплатан превоз грађана обавиће превозничка фирма „Павловић турс“.

Програм обиљежавања
Према програму обиљежавања, у недјељу у 9.00 часова биће служена архијерејска литургија у Цркви Светог великомученика Георгија, док ће у 12.00 часова бити служен парастос убијеним Србима код Спомен-костурнице у Дракулићу. У 12.15 часова предвиђено је полагање вијенаца на Спомен-костурници, а у 12.30 часова обраћање званичника. Обиљежавање страдања Срба од усташког злочина организује Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Усташе су 7. фебруара 1942. године за само један дан убиле 2.370 српских цивила, међу којима је било 551 дијете.