U Gomionici izloženi rukopisi stari više od 700 godina

Vladika banjolučki gospodin Jefrem, osveštao je danas u manastiru Gomionica muzejsku postavku, tzv. „Kočićevu školu“, u okviru koje su izložena najznačajnija sačuvana umjetnička djela iz istorije ovog manastira, među njima i ona iz XIII i XIV vijeka.

  • Manastir je sam po sebi nacionalno blago, jer je toliko vijekova proživo pod ratovima, okupacijama i raznim izazovima. Više puta spaljivan, više puta iseljavan, tako da je sve ono što je sačuvano iz tih turbulentnih vremena od danas dostupno građanima Banje Luke – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao osveštenju i otvaranju muzeja.

On je podsjetio da je Grad podržao otvaranje ove muzejske postavke koja predstavlja dio naše nacionalne istorije.

  • Pored rekonstrukcije Kočićevog ognjišta, otvaranja Kočićeve sobe u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci i ovdje u Gomionici imamo jedan prostor koji nas podsjeća na njegovo djelo, a s obzirom da je njegov otac Gerasim u manastiru bio sabrat, postoji istorijska veza Kočića sa ovim prostorom – kazao je Radojičić.

Istoričar umjetnosti Ljiljana Ševo, precizirala je da se u ovoj riznici mogu naći izvanredni primjeri srpskog, grčkog i ruskog ikonopisa, rukopisi od neprocjenjive vrijednosti iz XIV vijeka kao i primjerci iz najstarijih srpskih štamparija iz XVI vijeka, te drugi vrijedni predmeti.