Успио једношалтерски систем: Више од 1.000 грађана лакше до дозвола

Више од 1.000 Бањалучана поднијело је, од почетка ове године, захтјев градским властима за поједностављено добијање дозвола за грађење путем тзв. једношалтерског система, показују статистички подаци Одјељења за просторно уређење.

Откако је од 1. јануара ступио на снагу поједностављени систем издавања дозвола – тзв. једношалтерски систем, запримљено је више од 1.000 захтјева из области грађења, који се односе на издавање локацијских услова, грађевинских дозвола, употребних дозвола, рушења објеката, реклама, еколошких дозвола и других.

У намјери поједностављења и убразања овог процеса, грађанима је омогућено да градске власти, умјесто њих, прибављају потребне сагласности, а које се односе на надлежности више јавних предузећа.

– Од укупног броја поднесених захтјева, за које је требало прибавити одређене сагласности, 50 до 60 одсто инвеститора се опредјелило за прибављање сагласности преко наше канцеларије, а закључно са данашњим даном позитивно је окончано око 40 одсто захтјева који су прошли кроз једношалтерски систем –  каже шеф Одсјека за послове Пријемне канцеларије Драгана Милановић.

У сарадњи са јавним предузећима, од којих се траже сагланости, Градска управа је закључила споразуме у којима су децидно дефинисане сагласности које су потребне у поступку издавања дозвола, односно шта је потребно од документације за издавање истих и која је цијена, као и  рокови за издавање сагласности, који се крећу у распону од 8 до 10 дана.

– Оно што је битно јесте да је цијена сагласности иста и када их прибавља инвеститор и када их прибавља Град за инвеститора – каже Милановићева.

Другим ријечима, инвеститор више нема потребу да „хода од канцеларије до канцеларије“, комплетира потребну документацију и чека у редовима за издавање сагласности.

Примјера ради, земљишно-књижну документацију из Републичке управе за геодетске и  имовинско – правне  послове, прибавља се за инвеститора у року од један дан од дана уплате накнаде.

– Једношалтерски систем функционише на начин да инвеститор у Центру за дозволе Градске управе поднесе захтјеве за потребне сагласности, уплати накнаду, а Град на основу закључених споразума прибавља потребне сагласности – појашњава она.