Ускоро почињу радови: 6,5 милиона КМ за боље услове у школама

Десет школа на ширем подручју Бање Луке биће обновљено током љетњег распуста,  у оквиру великог пројекта обнове школских објеката и вртића, вриједног 6,5 милиона КМ.

Према подацима Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, неке од школа су већ провеле или проводе поступке јавних набавки за избор извођача радова, како би током школског распуста ови пројекти били завршени.

Међу првим, почетак радова се очекују на највећем појединачном пројекту – „утопљавању“ ОШ „Змај Јова Јовановић“, за шта је кроз пројекат „Енергетске ефикасности“ обезбијеђено нешто више од милион КМ.

-При крају је поступак избора извођача, које проводи Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, те се до почетка августа очекује и да почну радови – казали су у одјељењу.

Тендерске процедуре приводе се крају и за обнову школе „Бранко Ћопић“, а радови на терену требало би да почну крајем наредног мјесеца.

Поступке избора извођача радова, покренуле су и Основна школа „Свети Сава“ за санацију подручне школе у Павловцу, ОШ „Петар Кочић“ за замјену столарије и обнову фискултурне сале у подручној школи у Стричићима, те ОШ „Алекса Шантић“ за замјену вањске столарије и санацију зидних панела на школи у Дракулићу.

У оквиру овогодишње обнове школа, у току је градња спортске дворане ОШ „Бранко Радичевић“ на Старчевици, за шта је издвојено 950.000 КМ.

Од осталих радова, предвиђена је и замјена столарије у сутерену Економске школе са адаптацијом кабинета за практичну наставу, те почетак изградње фискултурне дворане ОШ „Свети Сава“, на којој ће донацијом Владе Јапана бити замијењена и вањска столарија на старом дијелу централне школе. Такође уз школу у Борковићима, планирана је градња дјечијег игралишта.

Свеукупно, 17 школских или предшколских објеката током године биће изграђено или реконструисано средствима: Града, Свјетске банке кроз пројекат „Енергетске ефикасности“ који имплементира Министраство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, затим Министарстава просвјете и културе РС, УНДП-а, Владе Србије и јапанске Владе.

 Прошле године, различити радови изведени на 19 школских објеката (Фото архива)

Прошле године, различити радови изведени на 19 школских објеката (Фото архива)

Будућа школа у Ади

У оквиру припрема за изградњу прве школе у Ади, прије десетак дана изабрано је идејно рјешење будуће школе, чија би градња требало да почне на јесен.

Планирано је да школа буде изграђена на локацији пута ресторана „Стара Ада“, у чијој близини се или гради или ће почети изградња већег броја стамбених блокова.

Будући школски објекат градиће се фазно, а дио радова биће финансиран кроз донације приватних друштвено-одговорних компанија.

Петоразредна школа пројектована је за 300 ученика, са десет учионица, од којих ће пет бити у приземљу, а пет на спрату.

 Идејно рјешење

Идејно рјешење