Ускоро обнова пјешачке зоне код Палате предсједника

Обнова пјешачке зоне код Палате предсједника Републике требало би да почне ускоро, након што је изабран извођач овог великог пројекта, вриједног нешто више од 1,2 милиона КМ.

На тендеру, ових дана, изабран је извођач којег чини група понуђача односно предузећа „Градип“ из Прњавора и „Гекоп“ из Дервенте, а вриједност посла је 1.284.507 КМ.

У току је жалбени рок и уколико не буде жалби на избор извођача радова, убрзо ће се наставити овај значајни пројекат, започет прошле године када је успјешно реализована прва фаза – реконструкција популарног „Паркића“. Извођач ће имати рок од 150 радних дана да оконча предвиђене радове.

Према пројектној документацији, другом фазом обнове биће захваћена дионица на потезу од реконструисаног „Паркића“ до првих угоститељских објеката у Улици Бана Милосављевића.

Како су истакли из Одјељења за саобраћај и путеве, предвиђени су радови на простору испред Банског двора и Палате предсједника РС до првих угоститељских објеката у Улици Бана Милосављевића.

Тај простор, како је предвиђено пројектом, биће поплочан гранитним плочама, уз изградњу нове расвјете, оборинске канализације и инсталација. Постојећи дрворед ће бити задржан и дијелом обновљен.

Ова зона, површине око 2.900 квадратних метара, у потпуности ће бити реконструисана у модерно шеталиште.

Читав простор од „Паркића“ до првих угоститељских објеката формираће простор трга испред Палате Предсједника РС, који ће красити мозаик заставе града Бање Луке са мотивима ријеке Врбас и тврђаве Кастел, као и храст лужњак, уз пратеће свјетлосне ефекте.

Овај пројект биће настављен и догодине, за кад је планиран улазак у радове на потезу до Народног позоришта РС.

 Будући изглед пјешачке зоне у центру града

Будући изглед пјешачке зоне у центру града