Усвојен градски буџет од 150,7 милиона КМ

Скупштина града Бање Луке усвојила је вечерас буџет за 2020. годину у износу од 150,7 милиона KM, од чега ће, уз очекивана средства из градског буџета и других извора, у  капиталне инвестиције бити уложено око 50 милиона КМ.

Образлажући буџет за наредну годину, градоначелник Игор Радојичић је нагласио да ће овако коципиран буџет омогућити врло интензиван развој и реализацију читавог низа пројеката од велике важности за све грађане Бање Луке.

  • Очекујемо наставак трансформације у области саобраћаја, два нова моста, укупно 15 саобраћајница, те 25 милиона КМ улагања у водоснабдијевање и канализацију, што, у периоду од наредне три до четири године, рјешава водоснадбијевање за око 95 одсто становништва града. Буџет подразумијева и нових 600 мјеста у вртићима, двије нове спортске дворане, повећана средства за културу и спорт, те милион марака за бесплатне превентивне здравствене прегледе нашег становништва – рекао је Радојичић. Он је додао да је концепт буџета конципиран са циљем убрзане трансформације Бање Луке – од центра па све до сеоског подручја, да у нашем граду буде боље, љепше и угодније живјети.Он је додао да ће догодине бити веома много посла, поготово за грађевинску оперативу, али и да је, исто тако, евидентно да постоји недостатак радне снаге у овој области.
  • Надам се да ћемо на вријеме добити извођаче радова и да нам се неће дешавати ситуације као у овој години да нам падају тендери за различите пројекте, од моста у Топлицама па до семафора у Ади. Нажалост, то је много шири проблем од наше локалне заједнице и ми на то веома мало можемо да утичемо – казао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић, оцијенио је да је буџет за наредну годину развојни, те да је суштина донесеног документа да прати Стратегију развоја града.

  • Највећи проблем града је водоснабдијевање и у овој области улазимо у велике пројекте којима ће највећи број становника добити воду. Знамо да око 2.000 дјеце чека на смјештај у вртић и нових 600 мјеста ће у многоме растертити ситуацију. Издвајамо и значајна средства за уређење пословних зона, а инвеститорима ће бити на располагању преко 100.000 квадратних метара земљишта за привредне активности. У том свјетлу, издвајамо и одлуку која ће растеретити привреднике који улажу у производњу, односно нулту стопа накнаде за уређење грађевинског земљишта – истакао је Талић.

Начелница Одјељења за финансије Божана Шљивар, нагласила је да је наведени буџетски оквир  за 2020. годину без могућег суфицита и кредитних задужења.

– Дуг града, и поред великих инвестиција, остао је на истом нивоу као на почетку мандата. Можемо рећи да смо враћали исто или више новца, него што смо се задуживали. За наредну годину планирано је да највише новца, односно 19,4 милиона КМ буде прослијеђено Одјељењу за комуналне послове, Одјељењу за саобраћај и путеве 8,46 милиона КМ, а Цивилној заштити 1,39 милиона КМ – образложила је Шљивар.