Уручена одликовања породицама 42 погинула борца Војске РС

Породицама 42 погинула борца Војске Републике Српске са подручја Бање Луке, Лакташа, Градишке, Котор Вароша и Челинца, данас су у Градској управи уручена постхумна одликовања, којима је предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао погинуле борце ВРС.

Постухмна одликовања уручили су градоначелник Игор Радојичић и генерални секретар кабинета предсједника Републике Српске Синиша Каран.

-Посебно је важно да се породицама погинулих бораца увијек изнова захвалимо за жртву коју сами подносе губитком својих најмилијих. У исто вријеме, желимо да им кажемо да буду поносни зато што су њихови најмилији дали своје животе за слободу коју ми данас имамо, за слободу свих оних чија су огњишта и животе бранили и у исто вријеме градили, изградили и сачували Републику Српску – казао је Каран.

Како је нагласио, та жртва је велика и она обавезује све нас да их сада и у сваком будућем времену не смијемо заборавити, а са друге стране да Републику Српску изградимо као добро мјесто за живот.

Према његовим ријечима, данашња одликовања су уручена поводом 28. јуна, Видовдана, крсне славе ВРС, и 15. септембра – дана погинулих и несталих РС. Овим указом, предсједник је одликовао 174 погинула борца, од чега 42 са бањалучке регије, док је у периоду од 2012. године до данас, постхумно одликовано укупно 1.740 погинулих бораца ВРС.

У име породица погинулих бораца, кћерка погинулог борца Далиборка Дерајић из Челинца је захвалила на додијељеним одликовањима.

-Знам да мога оца Остоју Савића то не може вратити, али одликовање као успомена на њега ми много значи – казала је она.