Уређење обала и корита Врбаса: Завршене двије трећине радова

Завршено је више од двије трећине радова на изградњи обалоутврде и уређења корита Врбаса на потезу код трнског моста, у оквиру великог пројекта заштите од поплава, вриједног више од 11 милиона КМ.

У првој фази радова, које финанасира Развојни програм УН-а (УНДП) и Градска управа, биће изграђено 700 метара обалоутврде и уређено 300 метара ријечног корита. Вриједност прве фазе износи више од 900.000 КМ, а радови су почели у септембру.

-Првобитно је планирано да се изгради 600 метара обалоутврде али ћемо успјети израдити и додатних 100 метара – кажу у Одјељењу за комуналне послове.

До сада је уређена лијева страна обале, а радови се тренутно изводе на десној. Низак водостај Врбаса омогућава несметано извођење радова.

-У току је изградња обалоутврде и земљане конструкције на десној обали – истичу у надлежном одјељењу и додају да су из корита већ извађене све веће камене формације које су смањивале проток Врбаса, чиме су хидролошки услови побољашани и повећан проток воде.

Подсјећамо да је  с циљем превенције од попалава, Град  са УНДП-ом као партнером урадио велики пројекат уређења и заштите обале Врбаса. Урађен је идејни пројекат за 20 километара тока Врбаса на подручју Бање Луке и главни пројекат за десет километара дужине водотока

Овај пројекат је инициран послије катастрофалних поплава из маја 2014. године и усмјерен ка томе да се повећа пропусна моћ самог корита.

Према договору са УНДП-ом, ова организација је у прву фазу овог пројекта уложила 660.000 КМ, а Град 270.000 КМ. Наставак радова зависи од обезбјеђених средстава.