Уређено корито Кочићевог потока

Корито Кочићевог потока на подручју Аде и Дебељака ових дана је уређено и проширено у дужини од два километра, чиме је умањена опасност од изливања у случају великих падавина, изјавио је Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове.

Билчар истиче да је уређење овог корита био један од приоритета, пошто је Кочићев поток, који „подивља“ у доба великих киша, правио огромне проблеме током поплава 2014. и 2016. године.

  • Сада, када нема падавина, овај водоток изгледа као безазлен поточић, али у вријеме великих киша његов проток се повећа и до 20 пута. Урађени су профилисање и чишћење корита у дужини од два километра, а на три локације су постављене камене облоге чиме су заштићене околне куће – истакао је Билчар.

Он додаје да се ризик од поплава никада не може поптуно искључити, али да су грађани Аде и Дебељака, чије куће се налазе у близини потока, сада много безбједнији.

  • Посебну пажњу смо обратили на дијелове потока који се налазе у близини кућа. Корито је сада у потпуносто прочишћено и вјерујемо да нам се, на овом подручју, више неће понављати невоље које смо имали током великих поплава – нагласио је Билчар.

Град Бања Лука, на годишњем нивоу, из буџета издваја укупно 600.000 КМ за уређивање водотокова другог реда на подручју града.