Уз помоћ градских подстицаја: Посао за 147 нових радника

Уз помоћ подстицаја из градског буџета, у прошлој години је запослено 147 нових радника, показују подаци Одјељења за привреду.

Према њиховом извјештају, који ће наћи на сљедећој сједници градског парламента, подстицаје је користило 93 привредника и незапослених суграђанина, за шта је из буџета утрошено 719.810 КМ.

Ово је већ пета година заредом да се домаћи привредници и незапослени стимулишу на овај на овај начин, с циљем стварања повољнијих услова за пословање и одржавања сектора малих и средњих предузећа.

Од прошле године, на приједлог Савјета за економска питања и развој и привредника града, усвојен је нови програм подстицаја. Тако су умјесто субвенција за ново запошљавање, уведене три нове линије подстицаја у циљу повећања продуктивности и конкуретности привредника у функцији запошљавања, и то: суфинансирање дијела трошкова набавке основних средстава у циљу технолошког развоја малих и средњих предузећа, увођења стандарда квалитета у циљу побољшања конкуретности и извоза и субвенције за преквалификацију и доквалификацију радника у циљу обезбјеђења дефицитарних занимања.

-Сходно томе, није могуће извршити компаративну анализу додијељених подстицаја ранијих година, али се може закључити да је током 2017. године просјечно по новозапосленом раднику исплаћено 4.800 КМ и набављена је опрема у вриједности око два милиона  КМ – наведено је у извјештају о реализацији програма кориштења подстицајних средстава у функцији запошљавања за прошлу годину.

У протеклом периоду, Град је исказао опредјељеност да кроз разне олакшице и програме подстицаја унаприједи пословно окружење.

-Тако је и препознао проблем недостатка квалификоване радне снаге потребне на тржишту рада, те је као једну од мјера, уз друге активности да се проблем ријеши, увео и програм подстицаја за преквалификацију и доквалификацију радника у дефицитарна занимања. Прошле године ту линију подстицаја користило је шест кандидата – образложено је у том извјештају.

За подстицајна средства за покретање властитог посла у 2017. години су се одлучила 52 незапослена лица.

-Овај вид подстицаја се показао као веома користан за младе људе који покрећу властити посао, тако да овај вид подстицаја треба задржати и у наредним годинама – закључили су из одјељења.

Градске подстицаје прошле године користило је и 29 привредника за суфинансирање дијела трошкова набваке основних средстава, те њих шест за увођење стандарда квалитета.

Овогодишњи подстицаји

Крајем прошлог мјесеца, уручени су уговори о додјели овогодишњих подстицаја из буџета града, укупне вриједности од око милион КМ. Укупно 49 привредника и 46 незапослених суграђана добили су субвеницују. По први пут ове године и шест средњих школа добило је субвенцију за набавку средстава за опрему кабинета за практичну наставу.