Уз помоћ Владе РС: Нови пут преко Лауша од 2,5 милиона КМ

Влада Републике Српске подржаће реализацију више инфраструктурних пројеката на подручју Бање Луке, укључујући и изградњу нове саобраћајнице преко тзв. „Воћњака“ на Лаушу, вриједности око два и по милиона КМ.

Ово је саопштено послије данашњег састанка градоначелника Бање Луке Игора Радојичића са делегацијом Владе Републике Српске, коју је предводио предсједник Владе Радован Вишковић.

  • Влада РС је, између осталог, спремна да пружи и подршку за доградњу Основне школе „Милош Црњански“ на Петрићевцу. У наредном периоду припремићемо пројекат и упутити га Влади – казао је градоначелник Радојичић, истичући како је и до сада Град имао изванредну сарадњу са Владом РС.

Он је изразио задовољство због разумијевања Владе РС која је спремна да и ове године помогне капиталне пројекте у граду.

  • Град је ове године у великом инвестиционом замаху са низом пројеката и са улагањем од преко 35 милиона КМ у инфраструктуру. Али, имамо још веће амбиције и због тога смо затражили подрушку републичке власти за реализацију још неких пројекте – нагласио је Радојичић и додао да је град Бања Лука у првих стотину дана рада Владе имао јако добру сарадњу са премијером РС.

Према његовим ријечима, Влада је у претходном периоду подржала реализацију више пројеката у нашем граду, као што је помоћ при обнови зграде Банског двора, Шарговачке улице па до пројеката водоснабдијевања.

Он је пренио да је са премијером Вишковићем, такође, разговарано о доношењу односно измјени одређених закона, који су од велике важности за Бању Луку.

-Прије свега, то се односи на Закон о локалној самоуправи, измјене и допуне Закона о уређењу простора и грађењу, Закона о спорту, али и још неким, другим законима. Наше приједлоге, везане за ове законе, упутићемо ресорним министарствима, а очекујемо разумјевање за наше ставове. Поред тога, заинтересовани смо и за рјешење имовинско-правних питања за неке локације које се воде као неперспективна војна имовина или као републичка имовина, али и за неке институције културе – закључио је Радојичић.

Премијер Вишковић казао је да ће Влада подржати реализацију више инфраструктурних пројеката у Бањој Луци.

  • На данашњем састанку, прошли смо кроз пројекте који су у фази реализације и чули шта Град планира да ради у наредном периоду. Град ћемо подржати у реализацији неких капиталних пројеката које су планирали, али за које у овом тренутку немају обезбјеђен извор финансирања – казао је Вишковић.

На састанку је, такође, указано да ће Бања Лука, поред ових средства, од Републике Србије ускоро добити и средства у износу од 750.000 евра, која ће бити усмјерена у изградњу тронамјенског објекта на Петрићевцу – вртића, мјесне зајаденице и амбуланте породичне медицине. Идуће седмице, почеће изградња амбуланте, коју финансира Град, док ће преостали износ обезбједити Република Србија.