„Тужни принц“ двије деценије на сцени

Представа „Тужни принц“ Дјечијег позоришта Републике Српске 30. априла ће прославити 20. рођендан. Ова, најдуговјечнија представа у Републици Српској, извођена је на позоришним сценама широм свијета, рађена је према лирској бајци Предрага Бјелошевића, а режирала је Бисерка Колевска.

„Велики је значај представе „Тужни принц“ за Дјечије позориште РС. Ова представа нам је отворила широм врата свјетских позоришта. Када је на фестивалу у Котору проглашена најбољом представом 1998. године то је значило први корак у свијет“, рекао је медијима директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић.

„Тужни принц“ извођен је на међународном фестивалу у Суботици, на „Битефу“, на сцени Риверсајд студија у Лондону, театра Сергеја Обрасцова у Москви, у Перуђи, Кремони, Варни, Софији…

Сценографију за представу, која представља савремени театар сјенки, радила је Свила Величкова. У глумачкој екипи су Слободан Перишић, Душко Мазалица, Александра Спасојевић, Божана Бијелић, Александар Бланић, Жељко Милићевић и Драган Бањац.

Представа је Дјечијем позоришту РС донијела бројне награде на фестивалима у више земаља. „Тужни принц“ је уврштен у антологијске представе српског луткарства.